Цените на петрола спадат във вторник сутринта, тъй като повечето търговци не вярват в смекчаване на подхода на китайските власти в борбата срещу пандемията от COVID-19.

Пекин потвърди, че възнамерява да продължи масовото тестване и използването на блокировки, за да ограничи разпространението на коронавируса. Експертите на Goldman Sachs обаче смятат, че властите в страната все още се готвят да смекчат подхода си към борбата с COVID-19, което може да се случи през следващата година, съобщава Bloomberg.

На 7 ноември в Китай бяха регистрирани повече от 7000 нови случая на COVID-19 на ден, което е най-високото ниво от шест месеца насам.

Към 9:15 часа българско време януарските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,23, до $97,69 за барел. В понеделник цената на договорите за този сорт спадна с $0,65 (0,7%) до $97,92 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския петрол WTI в същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижава с $0,20, до $91,59 за барел. До края на предишната сесия тези контаркти поевтиняха с $0,82 (0,9%) до $91,79 за барел.

"Петролният пазар е загрижен за перспективите за търсене и бихме искали да имаме повече яснота относно плановете на Китай да отвори отново икономиката си", каза Фил Флин, анализатор в The Price Futures Group, пред Market Watch.

Строгите карантинни мерки в Китай, които доведоха до блокади в редица големи градове, са един от ключовите фактори, влияещи върху перспективите за търсенето на петрол.

Други важни събития на пазара включват началото на съкращенията на производството от страните от ОПЕК+, както и предстоящото влизане в сила на ембарго върху доставките на руски петрол за Европа.