Руските политици се похвалиха с изненадващо силния растеж през миналата година и заявиха, че това е знак, че икономиката най-накрая набира скорост. Първоначалните резултати за 2019 г. обаче разказват друго, пише Bloomberg.

Увеличението на ДДС, което влезе в сила на 1 януари, е натежало сериозно на икономиката, след като помогна за подсилването ѝ в края на миналата година. Икономисти посочват, че растежът през първото тримесечие на годината най-вероятно е най-ниското от повече от година насам.

"Първото тримесечие не беше ужасно, просто беше лошо. Най-вероятно централната банка ще намали лихвите с 0,25 пр. п. през юни", смята Антон Табак, главен икономист в Expert Ra. "Заради увеличеното ДДС значителна част от икономическата активност се премести в четвъртото тримесечие на миналата година", допълва той.

Според 14 икономисти брутният вътрешен продукт на Русия се е увеличил с 1,2 процента през първото тримесечие, след подскок от 2,7 процента през последните три месеца на 2018 г.

Лиза Ермолеко, икономист в Barclays, посочи, че забавящият се ръст на заплатите също е натежал на потребителските разходи, като тя очаква слабостта на икономиката да продължи и през следващите месеци.

Изчистени от инфлацията, заплатите стагнират през февруари и март, а прогнозата е, че през април ще се покачат с едва 0,2 процента.

Според централната банка икономиката ще се разшири с между 1,2 и 1,7% тази година, а увеличението на ДДС с 2 пр. п. ще има "малък ефект", казват от институцията.

Русия губи по $30 милиарда годишно след анексацията на Крим

Русия губи по $30 милиарда годишно след анексацията на Крим

Според изчисленията на руската централна банка загубите от 2014 г. насам възлизат на $320 милиарда