Пазарът на петрол в световен мащаб беше нестабилен и преди руската инвазия в Украйна, но войната и последиците върху доставките на суров петрол и цените на енергията имат потенциала да доведат до шок в предлагането, сравним с петролната криза от 1973 г. Тогава членовете на Организацията на арабските страни износителки на петрол или OAPEC (арабските страни членки на ОПЕК и Египет, Сирия, Тунис) налагат петролно ембарго. Това е първата петролна криза, в която цената на барел се покачва поне четири пъти в рамките на няколко месеца. Цените на петрола никога повече не се връщат на равнищата от преди тази криза.

Сега запасите от петрол в големите потребители, включително в Съединените щати, падат вече от месеци на фона на възстановяващото се търсене.

ОПЕК+ добавя едва 400 000 барела на ден към производството на петрол на групата всеки месец. От месеци увеличението на производството обаче е под 400 000 барела на ден - много производители от ОПЕК+ нямат нито капацитет, нито правят инвестиции, за да увеличат производството до квотите.

Още през януари големите инвестиционни банки започнаха да прогнозират, че петролът може да достигне 100 долара за барел тази година, пише Oilprice.

След като Русия нахлу в Украйна, цените бързо надминаха 100 долара за барел. Вече дори има предположения, че може да достигне 150 долара за барел. Много европейски търговци избягват да купуват руски петрол. Китай може да не е в състояние да поеме всички обеми, които биха отишли ​​за Европа.

Русия вече трудно продава петрола си, а Китай намалява вноса на въглища от страната

Русия вече трудно продава петрола си, а Китай намалява вноса на въглища от страната

След започването на войната в Украйна руските товари се превърнаха в "забранена зона" за повечето търговци

Русия ще трябва да прекъсне част от производството си на петрол, защото няма да може да продаде всички обеми. Дори преди забраната на САЩ за внос на енергия от Русия, търговията с руски стоки не бе предпочитана от много играчи в сектора.

Войната в Украйна създаде перфектна буря за рязкото покачване на цените на петрола.

Енергийната криза днес е "сравнима с петролния шок от 1973 г." Това заяви министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно Льо Мер.

Защо всъщност САЩ се отказват от руския петрол

Защо всъщност САЩ се отказват от руския петрол

Руския внос на суров петрол в САЩ е едва 2% от общия обем на доставките

"През 1973 г. станахме свидетели на инфлационен шок. Централните повишиха масово своите лихвените проценти, което спря растежа", коментира Льо Мер. По думите му светът би искал да избегне подобна стагфлация тази година.

Лек срещу високите цени на петрола може да бъде спад в търсенето, Или ОПЕК+ да запълни "празнината" от Русия, което означава, че производителите Саудитска Арабия и ОАЕ трябва да са готови да увеличат производството.

"Смятаме, че цените трябва да се увеличат до 120 долара за барел и да останат такива продължение на месеци, за да стимулират спадът в търсенето", каза Наташа Кънева oт JP Morgan.