Котировките на петрола, които в сряда се покачиха до едногодишни върхове, отново намаляват в четвъртък. Преди това цените бяха подкрепени от данните на Министерството на енергетиката на САЩ за спада на петролните резерви в страната до най-ниското им ниво от март.

Според Министерството на енергетиката стоковите запаси от суров нефт в САЩ са намалели с 6,6 милиона барела през седмицата, приключила на 5 февруари. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, осреднено прогнозираха спад от 2,7 милиона барела. Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, са намалели със 700 хиляди барела.

Цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,19 часа българско време поевтиняха с 0,34 долара, до 61,13 долара за барел. В сряда тези контракти се вдигнаха с 0,38 долара (0,6%) до 61,47 долара за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския еталон WTI бяха по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,31 долара до 58,37 долара за барел. По време на предишната сесия WTI поскъпна с $0,32 (0,6%) - до $ 58,68 за барел.

Суровият петрол Brent поскъпна в сряда за девета поредна сесия, а WTI - за осма. И за двата референтни световни бранда това са най-дългите периоди на непрекъснат растеж от януари 2019 г., според данните на Dow Jones. И Brent, и WTI затвориха търговията в сряда на най-високите си нива от януари 2020 година.

Експертите на Citigroup очакват цената на Brent да се повиши до 70 долара за барел до края на тази година, тъй като настоящото споразумение OPEC + ограничава предлагането, докато търсенето расте по-бързо от очакваното.