Икономиката на Руската федерация през 2022 г., на фона на строгите санкции и последствията от тях, ще падне със 7%, прогнозира агенцията за кредитен рейтинг Moody's, пише Интерфакс.

През 2023 г. руският бруген вътрешен продукт (БВП) ще продължи да намалява, според съобщението на агенцията, свързано с понижаването на суверенния кредитен рейтинг на Руската федерация до нивото, близко до "неплатежоспособност" - "Ca".

Това е една от първите актуални прогнози за дълбочината на спада на руската икономика. Досега повечето анализатори - чиито предишни оценки станаха без значение при ситуацията след вълната от строги санкции - не публикуваха нови прогнози за икономиката на Русия.

"Продължителното обезценяване на рублата ще има сериозни икономически последици, изразяващи се с повишена инфлация и по-нисък стандарт на живот на населението", се казва в съобщението на Moody's.

"Макар че притокът на чуждестранна валута от износа на руски петрол и газ може да смекчи въздействието на строгите санкции, според Moody's това не изключва голяма вероятност от продължителни икономически сътресения и повишена чувствителност към сътресения.

Освен това, допълнително затягане на санкциите, наложени на Русия от Западните страни би могло да повлияе на важния източник на чуждестранна валута и приходи за държавата", коментира рейтинговата агенция.

S&P свали кредитния рейтинг на Русия до "неинвестиционен"

S&P свали кредитния рейтинг на Русия до "неинвестиционен"

Рейтингът падна до много ниското ниво "CCC-", от "ВВ+"