Анализаторите понижиха прогнозите си за цената на петрола през 206 година, отчитайки че съвещанието на ОПЕК в петък няма да приеме решение за съкращаване на добива.

Средногодишната цена на петрола сорт  Brent през следващата година ще бъде 57,95 долара за барел. Това показва анкетата, проведена от Reuters сред 31  експерти от бранша. Това е с $0,57 по-ниска прогноза от дадената през октомври.

Анализаторите намалиха и прогнозата си за цената на американския еталон WTI до $53,73 за барел от $54,40 в октомври. От началото на тази година средната цена на WTI е  $49,95 за барел.

По мнението на специалистите, ОПЕК ням ада започне да намалява добива, независимо от опасенията на по-бедните участници в картела, че цената може да падне до $20 за барел. Ниските цени на петрола се отразяват даже на лидера на организацията – Саудитска Арабия. По разчети на рейтинговата агенция Standard & Poor's, бюджетният дефицит на страната през текущата година ще подскочи до 16 процента спрямо БВП при 1,5 процента през  2014 година.

"Ние виждаме съкращаване на инвестициите от страна на петролните компании през 2015-а и 2016-а години. Освен това, заради силно понижените цени спря ръстът при добива на шистов петрол в САЩ. Саудитска Арабия няма защо да променя стратегията си и е длъжна да  я продължи още известно време, за да укрепи постигнатия успех”, смята анализаторът на  BNP Paribas Гарри Чилингирян.