Китайските фабрики са забавили темповете на производството си през април и продажбите на дребно значително са се понижили, информира Reuters. Икономистите предупреждават за нови проблеми, засягащи възстановяването на втората по големина икономика в света.

Докато китайският износ се радва на силно търсене, нарастващите разходи за влияят върху производството, забавяйки икономическо възстановяване, вследствие на COVID-19. Фабричната продукция в страната е нараснала с едва 9,8% през април в сравнение със същия период на 2020 г., но много по-бавно от ръста с 14,1% през март. Това показват данните на Националното статистическо бюро (НСБ).Продажбите на дребно са нараснали със 17,7%, което е много по-слабо от прогнозния ръст от 24,9 на 100 и отбелязаните 34,2% през март.

Говорителят на НБС Фу Лингхой заяви, че "докато през април китайската икономика е отчела стабилно подобрение, днес се появяват нови проблеми, свързани с повишаването на международните цени на суровините." Според него вътрешноикономическото възстановяване на Китай все още изглежда несигурно.

"За компаниите като цяло увеличението на цените допринася за подобряване на корпоративната ефективност, но трябва да се обърне внимание на натиска върху индустриите надолу по веригата", добави Лингхой.

Миналият месец инфлацията при фабричните цени в Китай достигна най-високите си темпове от октомври 2017 г.

Според доклад на централната банка на страната инфлацията може да се повиши още до края на годината. Във фабричния сектор ръстът на производството на моторни превозни средства спадна рязко до 6,8% от 69,8%. Основна причина за това е критичният недостиг на полупроводници, използвани за автомобилните системи. Ръстът в производството на цимент също се забави през април, както и производството на въглища.

"Китайската икономика показва признаци на небалансирано възстановяване: силен износ и вътрешни инвестиции, от една страна, но слабо потребление, от друга," заяви Живей Джанг, който е главен икономист в Pinpoint Asset Management.

Секторите, свързани с пътувания и развлечения също отчитат загуби. Ръстът на продажбите на домакински уреди е спаднал особено рязко през април спрямо март. Икономистът в Capital Economics Джулиан Еванс-Причард отбелязва, че месечният ръст на продажбите на дребно е паднал доста под своя пандемичен темп.

"Гледайки напред, ние смятаме, че възстановяването на потреблението трябва да се ускори отново през следващите месеци", коментира той.

Износът

Китайската икономика се разшири с рекордните 18,3% през първото тримесечие на 2021 г. и много икономисти очакват ръстът да надхвърли 8% до края на годината. Износът се ускори през април, благодарение на силното търсене на китайски стоки на фона на бързото икономическо възстановяване на САЩ и задържането на фабричното производство в други страни. Представител на управляващата Китай комунистическа партия заяви наскоро, че страната ще направи всичко възможно производството и частните инвестиции да се възстановят възможно най-бързо.

Индикаторите за активно стпоказват, че инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили с 19,9% през първите 4 месеца на тази година спрямо същия период на миналата. Инвестициите в дългосрочен актив от частния сектор, които представляват около 60% от общите инвестиции, са нараснали с 21% във времето януари-април.