Повечето от хората в световен мащаб не мислят, че икономиката на страната, в която живеят, ще се възстанови от пандемията през следващата година.

Това показва проучване на компанията Ipsos, което обхваща 29 държави, сред които САЩ, Индия и Япония.

Много малък дял от анкетираните (7%), смятат, че икономиката на страната им вече се е възстановила от пандемията. Повече участници в проучването казват, че ще са необходими две до три години, за да се възстановят икономиките на страните им (средно 35% в световен мащаб), а още повече от тях смятат, че това ще отнеме повече от три години (39%), пише Business Insider.

Лагард: ЕЦБ готви промени в политиката си от юли. Нови мерки за икономиката идват през 2022-а

Лагард: ЕЦБ готви промени в политиката си от юли. Нови мерки за икономиката идват през 2022-а

Президентът на ЕЦБ коментират тези теми в интервю за Bloomberg

В Китай са най-големите оптимисти в това отношение. 56% от анкетираните там мислят, че възстановяването вече е настъпило. В същото време само 7% от американците заявяват, че в страната им се наблюдава икономическо възстановяване, докато 62% казват, че този процес ще отнеме поне две години.

Половината от анкетираните във в 29-те страни са категорични, че отговорността за възстановяване на икономиката се пада на правителството, или големия бизнес. Повечето от американците обаче смятат, че възстановяването на икономиката е в ръцете на потребителите.

В Китай са на съвсем друго мнение. Мнозинството от анкетираните смятат, че икономиката вече се е възстановила. Според 90% от участниците в проучването повечето туристи и отварянето на пътувания са двата основни признака за възстановяването.

Японската икономика ще се възстанови изцяло догодина

Японската икономика ще се възстанови изцяло догодина

През март 2022 г. страната ще е на нивото от преди пандемията

80% от анкетираните в световен мащаб гледат позитивно на възстановяването на пазара на труда.

В САЩ например безработица се сви до 5,4% през юли, доверието на потребителите се повиши. Може би проблем остава нежеланието на работниците да започнат нова работа. Според последни данни новооткритите работни места в САЩ удариха нов рекорд -10 милиона.

Според последните прогнози на МВФ Европейската икономика ще нарасне с 4,7 % тази година. Прогнозата е подобрена спрямо миналата с 0,3%.

Тази година световната икономика ще отбележи ръст от 6 на сто, прогнозира още фондът. За Съединените щати се очаква 7 % ръст на брутния вътрешен продукт.

Кога Китай ще стане №1 по размер на икономиката? Може би никога

Кога Китай ще стане №1 по размер на икономиката? Може би никога

Какво е нужно, за да се случи рокадата на върха

В средносрочен план фискалните стимули трябва да продължат, а централните банки да координират политиките си, за да не се сбъднат опасенията за прекомерно висока инфлация.