Президентът на Русия Владимир Путин нареди на "Газпром" да започне запълване на европейските си газови хранилища от ноември. След новината цените на газа се охладиха, предава Bloomberg.

Руският газов гигант трябва да увеличи запасите в газохранилищата си в Германия и Австрия. Това заяви Путин в разговор с главния изпълнителен директор на Газпром Алексей Милър. "Действията ще създадат по-благоприятна ситуация на европейския енергиен пазар", каза руският президент по време на срещата.

Досега "Газпром" е насочвал по-малки количества газ в своите европейски хранилища, но с хода се цели увеличаване на доставките на континента.

Увеличението на запасите обаче не означава, че Русия отстъпва от натиска да спаси Европа от енергийната криза. Резервите ще се съхраняват в газохранилищата на "Газпром", а ходът е в следствие на увеличаването на руското производство.

Европа посреща зимния сезон с най-ниските запаси от близо десет години насам, на фона на ограниченията на доставките от Русия, за сметка на доставките към Азия.

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Владимир Путин е нетърпелив спорният газопровод да тръгне

Наскоро Русия съвсем ясно обяви, че може да изпрати повече газ, ако получи одобрение за газопровода "Северен поток 2".

Европейски цени на газа счупиха рекорди в рамките на няколко дни тази година и паднаха с 4,4% след нареждането на Путин. Това съвсем не е първият път, когато руският президент понижава цените за минути.

Газохранилищата в Германия, където "Газпром" има няколко съоръжения, са запълнени на 71%, сочат данни на Gas Infrastructure Europe.

Путин не един път е обещавал повече доставки за Европа. Транзитният капацитет, който "Газпром" е резервирал за ноември, все още не обещава значителна подкрепа за доставките към Европа. Според "Газпром" се изпълняват всички задължения по договорите, а някои представители на ЕС обвиниха компанията, че задържа гориво, за бъде одобрен по-бързо "Северен поток 2".

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Руският държавен газов гигант "Газпром" не е резервирал очакваните допълнителни количества