Турция отбеляза рекордно висок износ през юни и през първата половина на годината. Износът се е повишил с 47% на годишна база до 19,8 млрд. долара миналия месец. Това каза министърът на търговията на Турция Мехмет Муш, цитиран от Daily Sabah.

Продажбите от януари до юни скочиха с 40% и достигaт 105 млрд. долара, отбеляза той. Вносът през посочения период отбеляза годишен ръст от 27,5% до 126,1 млрд. долара.

Дефицитът във външната търговия се е увеличил с 1% до 2,9 млрд. долара през месеца, след като вносът е нараснал с 39% на годишна база до 22,7 млрд. долара според министъра.

След пандемията икономиката на Турция се представя доста добре и успява да изпревари повечето големи икономики в света. Това до голяма степен се дължи на доброто представяне на страната в подема на вътрешното потребление след подкрепата на правителството за кредитирането. Но то доведе и до още покачване на цените и нестабилност на местната валута.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция е със 7% нагоре спрямо година по-рано и с 1,7% - в сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 година, по данни от края на май.