Саудитска Арабия и Русия сключиха историческа сделка за увеличаване производството на петрпол и понижение на цените. Страните от ОПЕК+ от части се подчиниха на исканията на Обединените арабски емирства за по-щедра квота, но така или иначе Рияд и Москва са на върха, пишат световните медии.

След цяла седмица преговори, картелът ОПЕК и Русия постигнаха споразумение за контрол на производството от май 2022-а година. По-рано този месец повечето делегати постигнаха споразумение за ново увеличение с 400 000 барела дневно всеки месец до края на 2022 г., тоест до връщането на нивата от преди началото на пандемията. Но ОАЕ отказваше да подпише.

Емирствата настояваха за максималното количество петрол, което групата признава, че всяка отделна държава е способна да добива, да бъде повишено за нея от 3,2 милиона барела дневно до 3,8 милиона.

ОПЕК+ постигна историческа сделка за по-ниски цени на петрола

ОПЕК+ постигна историческа сделка за по-ниски цени на петрола

От началото на годината цената на петрола се покачи с рекордните 50%

Какво излиза обаче? След всички корекции в крайна сметка двата най-големи членове на ОПЕК+ реално са си присъдили най-големите увеличения. Докато базовата линия на ОАЕ ще се повишава с около 330 000 барела на ден - до 3,5 милиона през май 2022 г., което е 10% увеличение - Москва и Рияд увеличават производството си до 500 000 барела на ден - до 11,5 милиона.

Това означава, че двете страни ще се върнат към нивата на продукция от времето преди Covid-19 доста по-бързо от останалите държави, след което продукцията им ще расте. Още през ноември тази година Саудитска Арабия е на път да възстанови производството си до нивата от март 2020-а година от преди най-лошите последици от пандемията и преди ценовата война, която за кратко доведе до рекорд в продукцията на кралството.

Русия от своя страна ще достигне предкризисните си нива през април 2022 г., ако се приеме, че произведените 400 000 барела повече на ден се разпределят пропорционално между Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници.

Преувеличава ли умишлено Саудитска Арабия запасите и добива си на петрол?

Преувеличава ли умишлено Саудитска Арабия запасите и добива си на петрол?

Според експерт представяната информация в тази посока е нереалистична

До септември 2022-а година ОПЕК+ очаква да съживи цялото производство на петрол, намаляло драстично заради пандемията и ограничението на квотите в ОАЕ.