Зависимостта на руските производители на лекарства от внос се оказа пълна - до 80 процента от използваните суровини се внасят от чужбина, пише деловото издание "Комерсант", позовавайки се на данни на RNC Pharma. Освен това повече от две трети от тези доставки идват от две страни - Китай и Индия.

Според Министерството на промишлеността и търговията около 100 местни компании независимо произвеждат вещества за производство на лекарства. Директорът по развитие на RNC Pharma Николай Беспалов обаче уверява, че всъщност те са наполовина по-малко. Някои от тях дори произвеждат "общо до пет продукта, включително обикновените водороден пероксид и натриев хлорид".

Основната стока, която Индия изнася за Русия

Основната стока, която Индия изнася за Русия

Вносът обаче многократно превишава износа

Често руски компании, наричащи себе си производители на суровини и лекарства, внасят вещества от Китай и ги пререгистрират като произведени в страната, каза Алексей Кедрин, ръководител на Асоциацията на фармацевтичните производители на Евразийския икономически съюз.

За Русия също е трудно да внася напълно суровини за лекарства, тъй като значителна част от междинните продукти - полуфабрикати за производство на вещества - се внасят от Китай. Както съобщава търговската къща Химмед, те получават 90 процента от междинните продукти и вещества от Китай и Индия, а местните производители представляват само 2 процента от доставките.

Представители на фармацевтичната индустрия казват, че е малко вероятно да се конкурира успешно с доставчици от Азия. Освен това лекарственият суверенитет не гарантира достъпни цени и конкурентоспособност на индустрията.

Made in Russia? Китайски коли опитват да съживят автомобилните заводи в Русия

Made in Russia? Китайски коли опитват да съживят автомобилните заводи в Русия

Автомобилите, които излизат от Московския автомобилен завод нямат нищо общо с моделите от съветската епоха

Например поради санкциите Иран трябваше да замени много артикули с вносни, но местните лекарства се оказват по-скъпи от чуждестранните, каза пред "Комерсант" Рустем Муратов, генерален директор на Биннофарм Групп. По думите му страната е установила местно производство на почти 95 процента от основните фондове, но "поради високата цена те остават неконкурентоспособни". Както добави друг източник, опитите за "напълно изолиране на фармацевтичната индустрия в самата нея" са скъпи и я отделят от международните технологии.

По-рано стана известно, че през първите седем месеца на 2023 г. гамата от вносни лекарства в руските аптеки е намаляла с 20,3 процента спрямо миналата година. Експертите обясняват тенденцията с навлизането на по-евтини руски аналози. Цените на някои чуждестранни лекарства често са твърде високи и на фона на намаляващите доходи потребителите избират бюджетни лекарства, произведени в Русия, пише lenta.ru.