Москва отвори нова електроцентрала в Калининград, за да направи ексклава си в Европа по-самостоятелен, тъй като съседите ѝ, които са част от Европейския съюз, се опитват да станат по енергийно независими от Русия, информира Reuters.

Калининград не граничи с Русия и разчита на съседната си Литва, която от своя страна внася електроенергия от континентална Русия. Балтийските държави обаче планират да спрат вноса от руската електроснабдителната мрежа и да се включат към мрежата на ЕС до 2025 година.

Европейските дипломати твърдят, че това изключване от електрическите мрежи дава повод за политическо напрежение между Русия и ЕС. Ако някакви непредвидени събития доведат до прекъсване на електрозахранването на Калининград, Русия би могла да възприеме това като враждебен акт на държавите от ЕС.

Заключтелната фаза от този процес за Литва, Латвия и Естония трябваше да приключи по-късно тази година, когато те щяха да започнат тестване, като се изключат от руската мрежа, но това беше отложено и не беше договорена нова дата.

Русия ще проведе собствен тест, като временно ще изключи Калининград от съседните държави, през май тази година, заявява вицепремиерът Дмитрий Козак пред репортери в Калининград в сряда.

Руската държавна енергийна компания InterRAO обяви в сряда пускането на паро-газовата електростанция Преголски, която е с капацитет от 455,2 мегавата и е най-голямата от четирите станции, с които Москва се надява да направят Калининград енергийно независим.

През март миналата година заработиха и други две такива централи - Маяковската и Талаховска, които имат капацитет от общо 312 мегавата.

През следващата година пък трябва да бъде готова четвъртата въглищна електроцентрала Приморски, която ще функционира като резервно съоръжение. Станциите ще имат общ капацитет от около 1 гигават.

"Регионът ще стане напълно енергийно независим, след като бъде завършена конструкцията на резервната термична централа Приморски, според ръководителя на InterRAO Борис Ковалчук.

Проектът за 100 милиарда рубли се финансира от държавния холдинг Rosneftegaz, който се финансира от дивиденти от енергийните гиганти Gazprom и Rosneft.