Приходите на Русия от доставки на петрол и производните му в чужбина през септември 2023 г. са се увеличили с $1,8 млрд. спрямо август, до 18,8 млрд. долара. Това става на фона на увеличение на износа на петрол и петролни продукти с 460 хил. барела на денонощие, което е рекорд от юли 2022 г., по данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В документа на агенцията се отбелязва, че като цяло износът на Русия на петрол и петролни продукти се е увеличил с 460 хил. барела на денонощие - до 7,6 млн. барела на денонощие, а износът само на суров петрол е нараснал с 250 хил. барела на денонощие.

Средната цена на руския петрол пък при износ се е повишила с над 8 долара за барел спрямо август, до 81,8 долара за барел. А отстъпката спрямо цената на сорта Brent на международните пазари също се е свила, макар че остава значителна. Сега отстъпката е 12,2 долара за барел, което е минимума от март 2022 година.

Средната цена на руския петрол се устреми трайно над "тавана" - колко е за август

Средната цена на руския петрол се устреми трайно над "тавана" - колко е за август

Рафинериите в Индия намалиха покупките според МАЕ

Ще припомним, че по предварителни данни средната цена на руския петрол Urals за август беше над 70 долара за барел, а за юли - близо 65 долара за барел. Това означава, че вече три месеца цената на руския петрол при износ надвишава ценовия "таван" на страните от Г-7 от 60 долара за барел, при това разликата се и увеличава.

Но пък не трябва да се забравя, че през първата половина на годината руският петрол се търгуваше едва около 50-55 долара за барел, т.е. за 9-те месеца на годината средната му цена не превишава ценовото ограничение.

Средната цена на руския петрол за юли превиши "тавана" от $60 за барел - за първи път

Средната цена на руския петрол за юли превиши "тавана" от $60 за барел - за първи път

Средната цена за 7-те месеца обаче е под "тавана"