Петролът сорт Brent продължава да поскъпва всеки ден в продължение на почти два месеца, като цената му последните дни се стабилизира на ниво от 84-85 долара за барел. Покачването на цените, което започна в очакване началото на доброволното съкращаване на производството на Саудитска Арабия, попадна в сезона на пиково търсене. Очертаващият се на хоризонта дефицит на предлагане продължава да тласка котировките нагоре.

Саудитска Арабия от септември вдига (рязко) цените на петрола за Европа

Страната най-голям износител на петрол в света, от септември вдига (рязко) цените му за Европа

Цените за САЩ обаче остават същите

На този фон експерти от банки и аналитични агенции, интервюирани от Интерфакс, очакват Брент да се търгува около $90 за барел през втората половина на годината.

"Саудитските близалки"

Основният фактор за летния ръст на цените е допълнителното доброволно намаляване на производството на петрол от страна на Саудитска Арабия, убедени са анализатори. От юли кралството е намалило производството с 1 милион барела - до малко над 9 милиона барела на ден и възнамерява да го задържи на това ниво поне до края на септември.

Мярката, която министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдул Азиз бин Салман нарече "саудитско бонбонче" (близалка), очевидно не се хареса на пазара, тъй като цените на петрола преминаха в умерено, но устойчиво покачване. Освен това от август Русия се присъедини към Саудитска Арабия, която обяви планове за намаляване на износа на петрол с 500 000 барела на ден, а през септември с 300 000 барела на ден, без да уточнява кога ще бъде това намаление.

МАЕ: Русия може да стане производител №1 на петрол в ОПЕК+, като изпревари Саудитска Арабия

МАЕ: Русия може да стане производител №1 на петрол в ОПЕК+, като изпревари Саудитска Арабия

За да повиши цените на петрола Рияд направи агресивни съкращения на производството миналата година

Анализаторът на ФГ "Финам" Александър Потавин смята, че решенията на най-големите износители на петрол са причинени от желанието да видят по-високи цени на петрола близо до $100 забарел.

"Успоредно със спада на производството от водещите страни от алианса ОПЕК +, виждаме заместващ ръст на доставките от независими производители на петрол. Увеличението на производството с 2,1 милиона барела на ден в страните извън ОПЕК частично компенсира намаляването на производството на картела, ", каза Потавин, позовавайки се на данни от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Действията на Русия за намаляване на доставките на петрол за международните пазари трябва да ускорят ръста на цените, смята Кирил Бахтин, старши анализатор в Sinara IB. "Ние оценяваме спада на производството на течни въглеводороди в Русия през август с 0,2 милиона барела на ден спрямо юли", подчерта той.

ОПЕК+ съкращава производството на петрол

ОПЕК+ съкращава производството на петрол

Каква е причината?

Борис Синицин, ръководител на отдела за анализ на ресурсния сектор в Renaissance Capital, припомня, че несигурността на петролния пазар остава поради възможните рискове от нови съкращения. "Саудитска Арабия от октомври по подразбиране трябва да увеличи обратно производството с 1 милион барела на ден, но всъщност може и да не го направи, тъй като се придържа към принципа, че цената е приоритет пред обемите", отбеляза експертът.

Китайският феникс

Ръстът на китайската икономика след премахването на ограничителните мерки е един от основните двигатели на световния енергиен пазар през 2023 г. Според международните рейтингови агенции на Китай ще се дължи по-голямата част от ръста на търсенето на петрол тази година, което в момента се прогнозира на до 2,3 милиона барела на ден.

"Китай вече показва впечатляващи нива на търсене на петрол въпреки тревожните сигнали в други сектори", каза Самарин.

Активните покупки на петрол от Китай през първата половина на годината бяха един от най-положителните фактори за неговите производители. Вносът на петрол в Китай се е увеличил през този период с 11,7% до 282,1 милиона тона. В същото време разходите на Китай за тази цел са с 10,9% по-ниски от същия период на миналата година и възлизат на 163,4 милиарда долара.

Стабилността на китайската икономика е най-важният фактор за петролния пазар, така че той е изключително чувствителен към негативни сигнали. По-конкретно, през юли котировките на Brent се понижиха за кратко след новината за намаляване на вноса на петрол от Китай - с 16% до юни, до 43,7 милиона тона, което в дневно изражение е най-ниското ниво от януари - 1,409 млн. на тона на ден, или 10,287 милиона барела на денонощие. В същото време "почивката" в доставките може да бъде причинена както от ограниченията от страна на износителите, така и от възможността за използване на петрол от резерви, които според МАЕ са се увеличили с 47,8 милиона барела през първото полугодие.

Саудитска Арабия: ОПЕК+ няма да увеличи добива на петрол до края на годината

Саудитска Арабия: ОПЕК+ няма да увеличи добива на петрол до края на годината

В Европа и САЩ се наблюдава забавяне на търсенето на петрол, докато в Азия то расте бързо

Има ли дефицит?

Общите съкращения на добива в ОПЕК+ от октомври 2022 г. "на хартия" възлизат на 4 милиона барела на ден, отбелязва Синицин, но според неговите оценки действителното ниво на производство е намаляло с 2,6 милиона барела на денонощие през този период. В същото време световните агенции очакват увеличение на търсенето на петрол през 2023 г. с над 2 милиона барела на денонощие.

"Ръстът спрямо миналата година може да е още по-голям поради сезонността на пазара на потребление. Така че можем да кажем не само за недостига на петрол на пазара през 2023 г. (както разликата между търсене и предлагане, която се потвърждава, за например от МАЕ в своите коментари) и разширяването му през втората половина на годината", каза Синицин.

Той отбеляза, че формирането на изкуствен недостиг на доставки се случва в условия, когато петролните запаси в развитите страни са на минимално ниво от 2007 г. насам - за около 85 дни потребление. "Това изключва значителна продажба от запасите, за да се избегне дефицит в предлагането", добави анализаторът.

Върхът от 120 долара за барел сорт Брент, според Синицин, ще достигне през второто тримесечие на следващата година, след което ОПЕК + ще реши да отмени някои от доброволните решения за намаляване на производството. Засега ограниченията от 1,66 милиона барел на денонощие, които девет страни, включително Русия, започнаха от май, се очаква да продължат до края на 2024 година.

Според Потавин от Finam в момента има недостиг на петрол на световния пазар от около 1,5 милиона барела на ден. "Тази цифра може да бъде малко по-ниска, ако от октомври Саудитска Арабия и Русия възстановят производството си до предишни нива. Очакваме баланс на петролния пазар в началото на 2024 г.", каза той.

Анализаторите на IB "Sinara" очакват до края на годината недостиг на петролни доставки от 1 милион барела на ден. Експертът на Promsvyazbank Екатерина Крилова вижда дисбаланса между търсенето и предлагането в момента на 0,5-0,6 милиона барела на ден, но подчертава, че дефицитът може да намалее до 0,2-0,3 милиона барела на ден до края на годината.

Самарин от Sber CIB на свой ред смята, че в момента пазарът е в баланс или се колебае минимално около него. "Търсенето е сезонно най-силно през третото тримесечие. Не очакваме да нарасне достатъчно през четвъртото, за да създаде по-съществен дефицит до края на годината. Трябва също да имате предвид срещата на ОПЕК + в началото на ноември, която може вземете допълнителни политически решения в съюз", каза той.

Какво може да спре ценовото рали?

Продължаващото слабо развитие на китайската икономика в ситуация на високи цени на петрола може да доведе до намаляване на покупките му от най-големия вносител в света, каза Потавин.

"Китайските рафинерии може да решат да използват натрупаните преди това запаси, за да намалят вноса през следващите месеци, което може да подкопае пазарните очаквания за силно китайско търсене на петрол през втората половина на годината. Този фактор няма да позволи цените на петрола да се покачат над 90 долара на година барел", каза експертът.

Крилова смята, че в допълнение към китайския фактор цените на петрола могат да бъдат повлияни от увеличаване на производството от Либия и Иран, които са под санкции, както и влошаване на ситуацията в икономиката на САЩ, провокирайки Фед към ново затягане цикъл.

Самарин не очаква продължаване на ралито на пазара на петрол, но сред рисковете за сегашното ценово ниво, в допълнение към горното, той посочва връщането на "доброволно изчезналите обеми", както и връщането на "рецесия" в най-големите икономики.