Над 90 милиарда долара повече приходи могат да влязат в хазната на Саудитска Арабия до 2020 г. благодарение на реформата на икономиката, показва прогноза на Международния валутен фонд (МВФ). Държавата се опитва да намали зависимостта си от петрола и да намери нови приходи.

Оценките сочат, че приходите от ДДС и данъците върху тютюна и енергийните напитки ще достигнат 4.8 процента от брутния вътрешен продукт. Очаква се през 2020 г. той да бъде 722 милиарда долара. Реформата на цените на електроенергията ще стигнат 56 милиарда долара.

Международният валутен фонд смята, че дългосрочният план на Саудитска Арабия да намали зависимостта си от петрола ще подобри фискалния баланс на страната след срива на цените на нефта, който доведе до бюджетен дефицит от 16% от БВП през 2016 г. МВФ обаче препоръчва намаляването на разходите да стане с по-бавни темпове, дори това да означава отлагане на срока, в който целта за балансиран бюджет ще бъде изпълнена.

През последните две тримесечие икономиката на Саудитска Арабия се свива заради ниските цени на петрола и неспособността на бизнеса да се справи с реформите. През последните две години властите орязаха разходите, намалиха субсидиите за електричество и въведоха данъци върху тютюна, содата и енергийните напитки. ДДС ще бъде въведен от януари 2018 г.

МВФ очаква ръст на икономиката от 0.1% през тази година и 1.1 процента през следващата.