Продължителният период на евтин петрол отвориха огромна дупка в бюджета на една от най-големите производителки на черно злато в света - Саудитска Арабия. През миналата година дефицитът достигна 366 милиарда риала (98 милиарда долара) и намаля до 297 милиарда риала през тази.

Рияд беше принуден да вземе безпрецедентно решение, като вземе заем от 17,5 милиарда долара от чуждестранни инвеститори за пръв път в историята си. Междувременно енергийните субсидии в страната бяха орязани, както и заплатите на държавните служители.

Саудитска Арабия пое исторически дълг на международните пазари

Саудитска Арабия пое исторически дълг на международните пазари

Рияд направи първото предлагане на държавни облигации в историята си

В програмата за фискалния баланс на Кралството за периода до 2020 година обаче се предвижда въвеждането на нови ограничаващи мерки.

"Правителството ще трябва да намали капиталовите разходи с 90%, оперативните разходи на кабинета с поне 30% и заплатите в държавния сектор също с минимум 30%", се посочва в документа, цитиран от CNN Money. Ето и какви конкретни промени се предвиждат:

1. Повторно увеличаване на цената на горивата

Дълго време държавата субсидираше гражданите на Саудитска Арабия за вода, гориво и други енергийни суровини. През 2016 година за първи път тези помощи бяха намалени и правителството успя да спести разходи от около 28 милиарда риала. Те ще бъдат намалени още постепенно до 2020 година, като така ще бъдат пестени по 209 милиарда риала на година.

Ето как Саудитска Арабия планира да спаси икономиката си

Ето как Саудитска Арабия планира да спаси икономиката си

Страната търси заместител на приходите от петрол

2. Увеличаване на данъците

Рияд вече увеличи плащанията за визи за туристите, както и местните такси. През следващата година ще бъде въведен и данък за чуждестранните работници в страната и лицата, живеещи на тяхна издръжка там. Налогът ще бъде в размер на 100 риала на месец в началото и ще се увеличи до над 800 риала (213 долара) след 4 години.

От втората половина захарните напитки и цигарите също ще бъдат облагани. Очаква се тези мерки да донесат непетролни приходи от 152 милиарда риала до 2020 година.

3. Инвестиции

Намаляването на субсидиите и увеличаването на данъчната тежест ще имат негативен ефект върху икономиката и ще ударят по-бедното население в кралството.

Заради това от Рияд предвиждат частният сектор да бъде стимулиран, чрез създаването на инвестиционен фонд в размер на 200 милиарда риала. Неговата цел ще бъде да помогне на местните компании да станат по-ефективни.

Ще бъдат въведени и квоти за жилища за семейства с ниски или средни доходи.