Съветът на икономическите експерти към правителството на Федерална република Германия ( т.нар. "Съвет на мъдреците") коригира надолу прогнозата за растежа на германската икономика за текущата година.

Според експертите мощно икономическо възстановяване след срива, причинен от пандемията COVID-19, може да се очаква едва през 2022 г., следва от доклада, изпратен от съвета до изпълняващия длъжността германски канцлер Ангела Меркел.

За текущата година експертите прогнозират ръст на Брутния вътрешен продукт от 2,7%, съобщава Deutsche Welle . Докато през месец март се предполагаше, че германската икономика ще нарасне с 3,1% през 2021 гоидна.

Икономистите посочват, че възстановяването на германската икономика е продължило това лято, но е възпрепятствано от прекъсвания на доставките. Експертите смятат, че ако през 2022 г. се нормализира търсенето от частните потребители на услуги и промишлени стоки, това ще стимулира икономическия растеж.

За 2022 г. "Съветът на мъдреците" прогнозира ръст на БВП от 4,6%. В същото време експертите посочват рисковете от продължаващи прекъсвания на доставките и рязко влошаване на епидемиологичната ситуация в Германия през идващата зима. Членовете на Съвета също не са на единно мнение как да мобилизират инвестициите в опазването на климата и цифровизацията.