Поръчките, цените и заетостта в сектора на услугите в Европа са паднали през ноември, в резултата на тежките последици от частично блокиране заради коронавируса, според месечно проучване. Но доверието "се подобрява забележимо" във всички страни, пише Bloomberg. 

Това, до голяма степен, е свързано с насърчителните новини за разработването на ваксина. Масовото пускане на ваксините може да сложи край на ситуация, която осакатява бизнеса. Барове, ресторанти и по-малки магазини са затворени в продължение на седмици в много части на еврозоната, в опит да се овладее пандемията и то във време, което би било най-натовареното през годината.

Това намали индекса на IHS Markit Purchasing Manager за услуги до 41,7 от 46,9 през предходния месец, което сигнализира за най-дълбокото свиване от май. По-широката съставна мярка за активност също намаля.

"Обнадеждаващо, очакванията за растеж се повишиха, тъй като разработването на ваксини подхранва оптимизма, че животът може да започне да се нормализира през 2021 г.", каза Крис Уилямсън, главен икономист на IHS Markit. Това ще помогне на търсенето, "въпреки че се очаква високата степен на предпазливост да продължи известно време", каза той.

Спадът не е толкова силен, колкото по време на първата вълна на пандемията, до голяма степен поради по-леките блокирания. Производството продължава да се разраства благодарение на силните резултати в Германия, най-голямата икономика в региона.

Въпреки надеждите за 2021 г., ситуацията остава нестабилна. Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през това тримесечие, а експерти и политиците предупредиха, че несигурността остава много висока.

Очаква се Европейската централна банка да засили паричните стимули през следващата седмица, за да помогне на икономиката, като покупките на активи и дългосрочните заеми се разглеждат като основни инструменти.