Партньорите в проекта за газопровода Nabucco са изгладили различията си относно избора на шести партньор и още тази седмица могат да назоват новия участник.

Това е казал пред Reuters Любомир Денчев, изпълнителен директор на Булгаргаз.

Петте компании, които участват в проекта за газопровода, са австрийската OMV, унгарската MOL, румънската Transgaz, нашият Булгаргаз и турският Botas. Всяка от компаниите притежава по 20% от акциите на Nabucco Gas Pipeline International GmbH, който бе учреден във Виена през 2004 година.

Кандидатите за дял в акциите на компанията, започваща строителството на дългата 3,300 км тръба през 2008 година и завършваща вероятно през 2010, са германският концерн RWE и френския Gaz de France. Според някои източници, Газпром също има интереси към акции в Nabucco.

Денчев е казал: „Има голям напредък в процеса. Досега няма признаци за някакви пречки". Процедурата за избор на шести участник ще завърши всеки момент.

Денят на изявлението може би ще е четвъртък, когато петте компании се срещат за дискусия в Будапеща. Газопроводът ще струва € 4.6 млрд. и ще пренася газ от Каспийско море и Близкия Изток за Европа.

Турците миналия месец заявиха, че предпочитат шестият партньор да е германската RWE. Причината е, че Франция прокара закон, според който отричането, че е имало геноцид срещу арменците през Първата световна война от страна на Отоманската империя, е престъпление.

Турция отхвърля обвиненията за убийството на милион и половина арменци в периода 1915 - 1917.

Тръбопроводът Nabucco има ключова позиция в европейските планове за диверсификация на доставките на енергия и намаляване зависимостта от Русия.

Денчев е дал още и информация за проекта Южен поток (South Stream), който ще пренася газ за Централна Европа по дъното на Черно море и през територията на България. Булгаргаз ще търси дял в 50:50 джойнт венчъра между Газпром и италианската ENI. „Ще преговаряме за размера на дела", казал е Любомир Денчев.

Булгаргаз е 100% собственост на българската държава. Компанията реализира по-голямата част от приходите си, пренасяйки руски газ за Турция, Гърция и Македония.

„Много съм доволен, че Газпром категорично реши тръбопроводът да минава през България. Можем само да сме щастливи, защото преди няколко месеца южната порта (за руския газ за Европа) бе Турция и Гърция, а не България".

Тепърва ще се уточнява как South Stream ще транспортира газа. Възможностите са да се използват тръбите на Nabucco или да се създаде нова линия през Сърбия, Унгария и Австрия, както и през Гърция и Италия.

Някои виждат в Южен поток отговорът на Газпром на предизвикателството Nabucco, но руският монополист отхвърля да има някакво противопоставяне.

Според Денчев, нарастващите енергийни нужди на Западна Европа означават, че има място за няколко нови проекти за тръбопроводи. Обаче българинът е признал, че Nabucco и South Stream ще се конкурират за доставките на газ.