Индексът на потребителските цени в еврозоната се покачи само с 2 % на годишна база, а базовата инфлация, изключваща стоки с голяма волатилност при цените като алкохол, цигари и петрол, падна до 1% според Евростат. Нежелателният спад идва точно преди ЕЦБ да прекрати мащабната си програмата за парични стимули от следващата година, за което тя разчита на повишаване на цените.

Данните потвърждават признаците, че икономиката в 19- те държави се изправя пред по-продължително забавяне, след като растежът спадна наполовина през третото тримесечие. Докато анализаторите поставиха въпроса дали резултатите изискват преосмисляне на водената политика, гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги и колегите му потвърдиха плановете си да приключат програмата за количествени облекчения в размер на 2,6 трилиона евро в края на годината.

Снимка 392543

Източник: Евростат

Въпреки, че стойностите на индекса през последните 6 месеца варират около планираните от ЕЦБ 2%, това е главно резултат от високите цени на горивата.

"Общият индекс на инфлацията достигна връх и сега започваме да виждаме нормализация", каза Фабио Фоис, старши икономист в Barclays Plc., цитиран от Bloomberg. "Базовата инфлация е малко вероятно да се вдигне по нелинеен начин през идните месеци, точно защото заплатите едва ли ще се повишат решително".

Решението на Управителния съвет на 13 декември ще бъде осведомено от актуализираните прогнози за икономическия растеж и инфлация, които ще му позволят да прецени по-добре последиците от най-скорошното забавяне.

Европейската комисия заяви в четвъртък, че индексите за икономическите нагласи в региона отслабват за 11-ти пореден месец през ноември, заради започналият лош период за производството, който се отразява на потребителското доверие. Това е лош знак за икономическия растеж, който вече отбеляза четиригодишно дъно през последното тримесечие.

"Базовата инфлация няма да остане ниска завинаги, ако се приеме, че забавянето на растежа на БВП е временно. Налице е приличен набор от доказателства, че натискът върху заплатите нараства, въпреки че това все още не се отразява напълно в цените", казва Дейвид Пауъл, икономист в Bloomberg Economics.

Драги заяви, че тази слабост ще бъде краткотрайна, като политиците очакват да съсредоточат дискусията си след две седмици върху това как да реинвестират съществуващия дълг, когато той достигне матуритет.