В момента Иран е най-големият доставчик на петрол за една от водещите развиващи се икономики – Индия. Скоро обаче азиатската страна може да ореже сериозно вноса на черно злато от Персийския залив.

Причината за това е свързана със сделката на руския енергиен гигант „Роснефт“ за придобиване на част от индийската рафинерия Essar Oil. По думите на изпълнителния директор на фирмата Лалит Кумар Гупта след влизането й в сила вносът от Иран ще бъде намален.

Когато те („Роснефт“) поемат контрола, ще видим колко и от къде ще купуваме. Ще купуваме по-малко от Иран“, коментира шефът на Essar Oil.

За първите шест месеца на годината индийското дружество е внесло над 148 000 барела черно злато от държавата от Персийския залив. Това представлява повече от 40% от импорта на Индия на петрол от Иран.

В момента една трета от необходимите ни 20 милиона тона на година от суровината купуваме от тази страна“, обяснява Гупта, цитиран от Bloomberg.

Експортът на Иран е нараснал около 2,5 милиона барела на ден, отчитат от Националната иранска нефтена компания. Амбициите на Техеран са до края на годината износът да достигне нивото преди налагането на санкциите от Запада.

Индия е вторият най-голям пазар на петрол за страната от Персийския залив след Китай.