След годините на кризата, в които основна тема беше високата безработица в редица европейски държави, днес водещият проблем на бизнеса се оказва недостигът на работна ръка. Дефицитът на служители е проблем номер 1 на компаниите не само в Европа, но и в глобален мащаб. А икономистите очакват той да се задълбочи в следващите години.

Според експерти растежът на работната сила ще се забави и основният въпрос е как това ще се отрази на глобалната икономика.

"Забавеният растеж на населението и застаряването ще имат негативен ефект върху ръста на световната икономика в следващите две десетилетия", смята Андрю Кенингъм, който е главен икономист в Capital Economics.

Българската икономика може да расте още по-бързо, ако намери подходяща работна ръка

Българската икономика може да расте още по-бързо, ако намери подходяща работна ръка

Управляващият съдружник на PwC България Божидар Нейчев пред money.bg

"Този недостиг може да бъде компенсиран само частично от по-голямото участие на жените и на възрастните хора на пазара на труда", посочва още той, цитиран от Business Insider.

От ООН прогнозират, че световното население ще нарасне в следващите няколко десетилетия, но с по-бавни темпове от предходните. Очакванията са растежът да бъде на ниво от средно 0,8% до 2050 година в сравнение с равнище от 1% и 2% през последните години.

Това, което притеснява повече икономистите е, че при населението в трудоспособна възраст забавянето ще е по-голямо, като темпът на растеж ще се понижи с около 0,4 на сто до 2030 година. Междувременно в следващите три десетилетия хората над 65 години ще се удвоят, а тези под 15 години ще намалеят с около 8 на сто.

Белгийската Malmar напуска България заради липса на кадри

Първи производител на авточасти напуска България заради липса на кадри

Компанията обяви инвестиция в база в Пловдив през 2016 година

Това неизбежно ще има пряко отражение върху глобалния брутен вътрешен продукт (БВП). От Capital Economics прогнозират, че спадът на хората в трудоспособна възраст с 0,4% ще даде в резултат намаление със средно около 3,5% на световния БВП в следващите две десетилетия.

"Ограничението на растежа на работната сила е необратимо и е един от ключовите фактори да очакваме по-слабо представяне на световната икономика в следващите десетилетия", посочва още Кенингъм.

Не всички обаче споделят тези прогнози. Американската асоциация по икономика публикува в края на миналата година доклад на преподаватели от Бостънския университет и Института по технологии в Масачузетс, според който демографските промени няма да имат толкова силно отражение върху световната икономика.

Недостигът на работна ръка в Япония достига най-екстремното ниво от 40 години насам

Страната, в която недостигът на работна ръка достига най-екстремното ниво от 40 години

Как страната ще се справи с проблема?

Според тях недостигът на работници ще стимулира по-голямото включване на роботите и изкуствения интелект на пазара на труда. Според тях именно автоматизацията има силата да ограничи негативния ефект на застаряването на населението.

"Държавите, включително Щатите, които преминават през сериозни демографски промени, инвестират изключително много в роботизация и автоматизация", се казва в доклада.