Хелият e вторият най-разпространен елемент във Вселената. Това е не е само ключовата съставка, която кара балоните за парти да летят. Той охлажда машините за ядрено магнитен резонанс и научното оборудване, участва в производството на полупроводници и се използва за метеорологични балони, които помагат в измерванията високо в атмосферата при метеорологични прогнози.

Недостига на този елемент вече принуди Националната метеорологична служба на САЩ да ограничи наблюденията, извършвани с метеорологичните балони, учените спират експериментите си.

Недостиг на хелий не е явление, което се случва за първи път. Това е четвъртият път от 2006 г. насам. Газовата индустрия го нарече "Недостиг на хелий 4.0". Подобно на недостига на хелий 1.0, 2.0 и 3.0, тази криза дойде заради неочаквани прекъсвания на доставките в силно концентрираната индустрия за производство на хелий. Но в крайна сметка всичко води началото си от злополучното решение на Конгреса на САЩ да приватизира американския национален резерв от хелий през 1996 г.

Изтичане на газ, пожар и експлозии

Хелият се произвежда като страничен продукт от рафинирането на природен газ в 14 завода по света. През последните няколко месеца бедствия удариха най-голямата от тези централи, което наруши доставките и доведе до недостига.

Изтичане на газ през януари принуди завод за хелий в САЩ в Клифсайд, Тексас да бъде затворен за спешен ремонти. Четири месеца по-късно заводът остава затворен, което заличи около една трета от световните доставки на хелий. В същото време руският гигант "Газпром" завърши нова фабрика за хелий в далечния източен град Амур през септември, но пожар на 8 октомври и експлозия на 5 януари сериозно повредиха централата, принуждавайки я да затвори поне до края на 2022 г.

Анализаторите от индустрията смятаха, че руският завод в Амур, би могъл да произведе голяма част от годишното потребление на хелий в света и да помогне за облекчаване на повтарящия се недостиг на хелий в света. Когато заводът бъде отворен отново, икономическите санкции срещу, ще попречат на "Газпром"жда продава хелий извън Русия и Китай, пише Quartz.

Недостиг на хелий прати цените към небесата

Недостиг на хелий прати цените към небесата

Освен за балони, той се ползва в медицинската и други индустрии

Два от трите завода за хелий в Катар, които произвеждат около една трета от световните доставки на хелий, бяха затворени за поддръжка през февруари и март, въпреки че сега са отново са отворени.

До 90-те години на миналия век САЩ имаха огромен стратегически запас от хелий. Но поддържането на запасите беше скъпо, така че като мярка за намаляване на разходите Конгресът на САЩ прие Закона за приватизация на хелий от 1996 г., който принуди федералното правителство да разпродаде своите запаси от хелий на цени под пазарните.

Правителството на САЩ наводняваше пазара с евтин хелий, частната индустрия нямаше икономически стимул да разширява производството на хелий, които биха увеличили предлагането. Междувременно търсене на хелий в производството на полупроводници се повиши. До 2006 г. търсенето надхвърли предлагането и светът влезе посрещна недостиг на хелий 1.0.

През последните 16 години световната икономика се сблъсква с чест недостиг на хелий, а частната индустрия се опитва да увеличи производството, за да отговори на търсенето. Конгресът прие нов закон през 2013 г., който забави продажбата на американски запаси от хелий и позволи на федералното правителство да продава газа на пазарна цена, в опит да спре изкривяването на пазара на хелий и да даде стимул на частните компании да строят нови заводи.

Окончателната продажба на хелий от правителството на САЩ е насрочена за септември. След това федералното правителство ще продаде своите съоръжения за хелий и световните доставки на хелий най-накрая ще бъдат изцяло в ръцете на частния пазар.