Японският автомобилен гигант Toyota Motor Corp. се очаква да произведе рекордните 9.42 млн. автомобила през следващата година, което е около 4% ръст на годишна база, пише днес Ройтерс.  Това според анализаторите, трябва да направи японската компания първенец по производство, място заемано досега от американската корпорация GM.

Тойота стана изключително популярна на пазара с безопасните си, достъпни и много икономични автомобили, които изпревариха продукцията на GM и Ford в битка за пазарен дял. Американските компании бяха принудени да освободят голям процент от служителите си и да затворят редица производствени линии, за да намалят загубите си.  

Галопиращата цена на бензина и дизела в САЩ кара все повече потребители да загърбват огромните американски пикапи и джипове в полза на по-икономичните японски и южнокорейски машини.

„Най-важното в нашата работа е да сме лидери в производството на автомобили, а това се прави с иновативни продукти", споделя днес президентът на компанията Катсуаки Уатанабе. Междувременно Тойота може да се похвали вече със 70 годишна история, след като отпразнува юбилея си.

Според анализаторите на автомобилните пазари, с автомобилните си модели като Camry, Yaris, и хибрида Prius, Тойота вече е изпреварила по продажби Chrysler Group в САЩ, а през следващата година се очаква и Ford да последва съдбата му.

От Fоrd са обявили очакванията си за свиване на американския им пазарен дял до около 14-15% през 2007 г., от 16.6% през първите 11 месеца на тази година. През същия период, Toyota е била с пазарен дял от 15.3%.