Цените на петрола продължават да се покачват в понеделник, след като още в петък актуализираха най-високите стойности от септември 2014 г. насам.

На 11 февруари цените на петрола се повишиха рязко заради съобщенията, че властите на САЩ очакват предстояща руска инвазия в Украйна. Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан в петък излезе с изявление, че Русия има възможност да атакува Украйна, без да чака края на Олимпийските игри в Пекин. Телефонният разговор между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин в събота не успя да облекчи напрежението, отбелязва Bloomberg. Русия отрича, че планира да атакува Украйна.

Експертите се опасяват, че нахлуването на Русия в Украйна, което ще доведе до налагането на нови санкции срещу Москва, ще промени радикално глобалните енергийни потоци.

Днес към 9:14 ч. българско време априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $1,14 - до $95,58 за барел. В петък цената на тези контракти се скочи с $3,03 (3,3%) до $94,44 за барел.

Мартенските фючърси за американския към същия момент се търгуват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $1,16 по-съкпо - по $94,27 за барел. По време на предишната сесия тези контаркти поскъпха с $3,22 (3,6%), до $93,1 за барел.

През изминалата седмица цената на Brent се вдигна с 1,3%, WTI - с 0,9%.

"Петролният пазар чака катализатор, който да оправдае покачването на цената на петрола над 100 долара за барел, а ситуацията около Украйна изглежда се влошава", каза анализаторът на Oanda Ед Моя. "Ако движението на руските войски се потвърждава, очакванията за влошаване на ситуацията с доставките могат да доведат вдигане на цените на петрола с още 10%.

"Покачването до 100 долара за барел не е далеч", казва Хоуи Лий, икономист в Oversea Chinese Banking Corp., "Опасенията за предлагането ще бъдат основният двигател на повишаването на цените, дори ако търсенето остане на настоящите нива".