Фючърсите на какаото на Междуконтинентална борса в Лондон, на която се търгуват поръчките на суровината за Европа, изгубиха 6 паунда при вчерашната търговия и доставките за септември, с цена от 1682 паунда за тон, постигнаха най-ниската си стойност от началото на 2019 г., предаде Zero Hedge.

Така от началото на годината цената на какаото се понижава с една пета от предишната си стойност. Това е продължаваща тенденция на поевтиняване, която се наблюдава от четири години, но от януари тя се ускори още повече.

Сред причините за това са обилните дъждове в Бряг на слоновата кост, посочват от Reuters. Те обещават, че средногодишната реколта, която се бере през втората половина на август, ще е изобилна, ако фермите не се наводнят. Прогнозата е добра и за основната реколта от какао, която се бере през октомври.

Чашата ни с какао и едни от най-бързо поскъпващите акции имат нещо общо

Чашата ни с какао и едни от най-бързо поскъпващите акции имат нещо общо

Силното търсене на шоколад в Азия донесе рекордни резултати за най-големия производител на какао там

"Прогнозираното нарастване на производството през предстоящия сезон 2020/2021 г., в комбинация с все повече сигнали, че търсенето се понижава заради икономическата криза, потискат цената на какаото", посочват от изданието.

От Zero Hedge припомнят, че фючърсите на какаото са прокси за настроенията на потребителите и очакваните динамики в икономиката. "Производителите на шоколад понесоха тежък удар по продажбите заради затворените ресторантите, курортите, кината, концертните зали и другите форми на забавление, по време на локдауна", пишат те. "А потребителите, които бяха смазани от локдауна, едва ли ще харчат както през 2019 г."