Цените на петрола се понижават умерено в четвъртък сутринта след рязкото покачване предния ден на фона на опасенията на инвеститорите относно доставките и неочакваното намаляване на запасите в САЩ.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско се тъъргуват по $121,58 за барел. В сряда цената на тези договори скочи с $6,12 (5,3%) до $121,6 за барел.

Цената на майските фФючърсите за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент е $113,48 за барел, което е $1,45 по-малко от крайната стойност на предишната сесия. Ден по-рано тези контракти поскъпнаха с 5,66 долара (5,2%) до 114,93 долара за барел.

От началото на седмицата Brent поскъпна с почти 13%, а WTI - с 11%. Покачването на цените на петрола е подхранвано от тревожност на пазара за намаляване на и без това недостатъчното предлагане поради въоръжения конфликт в Украйна и налагането на антируски санкции.

В сряда Каспийският тръбопроводен консорциум (CPC), който транспортира казахстански и руски петрол до международните пазари, спря товаренето на петрол на терминал близо до Новоросийск поради необичайно неблагоприятни метеорологични условия, намалено изпомпване и обяви, че е възможно пълно спиране за един ден.

Според вицепремиера на Руската федерация Александър Новак доставките на петрол от този терминал може да не се извършват до два месеца. В резултат на това предлагането може да бъде намалено с 1,2 милиона барела на ден, което осигурява 1,2% от световното търсене на този енергиен ресурс.

Междувременно данните на Министерството на енергетиката на САЩ показват, че търговските запаси от петрол в страната през седмицата, приключила на 18 март, са намалели с 2,51 милиона барела - до 413,4 милиона барела. Експертите, анкетирани от Bloomberg, очакваха по-слаб спад - от само 750 000 барела.

"Вярвам, че това лято ще видим рекорден спад на запасите и цените ще се повишат до 150 долара за барел", каза анализаторът на Trafigura Бен Лакок. Според него котировките също могат да се повишат до $200 за барел.