Петролът поскъпва в понеделник на фона на по-значително от очакваното покачване на цените за азиатските купувачи от саудитската държавна компания Saudi Aramco. Пазарът прие това решение като сигнал за увереността на Саудитска Арабия за ръста в търсенето на петрол, отбелязва Bloomberg.

Saudi Aramco обяви на 5 юни, че ще повиши цените през юли за всички видове изнасян петрол за страни от Азия, Северозападна Европа и Средиземноморието. Цените на петрола, доставян за САЩ, следващия месец ще останат на нивото от юни.

Цената на основния сорт Arab Light, доставян в Азия, ще се увеличи с 2,1 долара за барел. В резултат на това той ще струва 6,5 долара за барел повече от сорта на кошницата петрол от Оман и Дубай. Експерти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха средно покачване от $1,5 за барел.

Днес към 9:10 ч. българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,63, до $120,37 за барел. В петък цената на тези договорит се повиши с 2,11 долара (1,8%) до 119,72 долара за барел.

Юлските фючърси за америкаския WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха с $0,54, до $119,41 за барел. По време на предишната сесия цената на WTI се повиши с $2 (1,7%) до $118,87 за барел.

През миналата седмица цената на Brent се повиши с 3,6%, а на WTI - с 3,3%.

"Върховият сезон на търсенето на енергия вече дойде", каза Чен Шусян, анализатор в Cinda Securities Co. в Шанхай.

Властите в Пекин обявиха през уикенда, че ситуацията в китайската столица се връща към нормалното си състояние и повечето от ограниченията срещу COVID ще бъдат премахнати. По-конкретно, на 6 юни общественият транспорт ще се възобнови в повечето райони на града, което ще позволи на хората да се върнат на работните си места.