Цените на референтните световни марки петрол се покачват в началото на търговията в петък, след като скочиха с повече от 8% през предишната сесия.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. Българско време поскъпнаха до $108,96 за барел, което е $2,32 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък стойността на тези договори подскочи с $8,62 (8,8%) до $106,64 за барел.

Цената на априлските контракти за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент е $105,75 за барел, което е $2,78 по-скъпо от крайната стойност на предходната сесия. Ден преди това тези договори поскъпнаха със 7,94 долара (8,4%) до 102,98 долара за барел.

Петролните търговци следят отблизо ситуацията в Украйна и се готвят за рязко намаляване на доставките на петрол от Русия, пише MarketWatch.

Според прогнозата на Международната агенция по енергетика Русия може да намали производството през април с 3 милиона барела на ден на фона на санкции и откази на купувачи на петрол от чужбина. Анализаторите на агенцията отбелязаха, че сред другите страни от ОПЕК+ само Саудитска Арабия и ОАЕ имат възможност бързо да увеличат производството, за да компенсират намаляването на доставките от Руската федерация.

Прогнозата на IEA засили опасенията за доставките и стимулира цените, каза Виктория Сколар, инвестиционен директор в Interactive Investor. Но, каза тя, ако развитието на ситуацията в Украйна "показва плахи признаци на деескалация", скорошните ценови върхове в района на $140 за барел, причинени от геополитическата премия, е малко вероятно да се повторят в близко бъдеще.