Цените на петрола от референтните мраки спадат в четвъртък на фона на неочакван ръст на запасите в САЩ и опасения за търсенето на гориво поради нарастващата честота на COVID-19 в Азия.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 ч. Московско време беше 64,87 долара за барел, което е с 0,45 долара под цената в края на предходната сесия. В хода на търговията в сряда тези договори поевтиняха с $ 1,25 (1,9%) - до $ 65,32 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския еталон WTI за при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време възлиза на 60,94 долара за барел, което е с 0,41 долара под нивото при затварянето в сряда. Вчера сряда стойността им спадна с $1,32 (2,1%) - до $ 61,35 за барел.

И двата контракта са приключиха търговията в сряда на най-ниските си нива от 13 април, според Dow Jones.

"В момента има различни движещи сили на енергийния пазар, включително нарастващата загриженост относно разпространението на COVID-19 по света, което подкопава възстановяването на потребителското търсене", каза Тайлър Ричи, редактор на Sevens Report Research, цитиран от MarketWatch .

Търговските запаси от нефт в САЩ са се увеличили с 594 000 барела миналата седмица, според седмичния доклад на енергийното министерство. Това е първото увеличение на резервите от супровината в САЩ от четири седмици. Запасите от бензин са се увеличили с 85 хиляди барела, а от дестилати намаляват с 1,07 милиона барела.

Експертите, интервюирани от Bloomberg, очакваха спад на запасите от нефт с 3,55 милиона барела, увеличение на запасите от бензин с 1 милион барела и спад на запасите от дестилати с 1,7 милиона барела.

Инвеститорите са загрижени от възраждането на разпространението на COVID-19 в няколко азиатски страни, което поставя под въпрос перспективите за възстановяване на глобалното търсене.

Индийските власти обявиха нови карантинни мерки в редица градове, включително Ню Делхи. Междувременно в някои префектури на Япония може да се въведе извънреден режим поради увеличаването на броя на инфекциите - въпреки факта, че Олимпийските игри трябва да започнат в страната само след три месеца.

Участниците на пазара са съсредоточени и върху перспективите за приемане в САЩ на закона за NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act), според който Министерството на правосъдието на САЩ ще може да подава антитръстови искове срещу държавите от ОПЕК, твърдят анализатори.