Цените на петрола днес растат заради заявената готовност на Саудитска Арабия да си сътрудничи с ОПЕК и другите страни - производителки  за стабилизирането на пазара.

Заедно с това инвеститорите очакват данните за динамиката на запасите в САЩ, които вероятно са се повишили през миналата седмица с 1 млн. барела.

Котировките на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта се покачиха с 21 цента - до $45,04 за барел. При затварянето на вчерашната търговия стойността им се б е повишила с 17 цента - до $44,83 за барел, съобщава. Bloomberg.

Цената на фючърсите за американския еталон WTI на електронните търгове на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачва с 31 цента - до $42,06 за барел. След предишната сесия доставките за януари бяха поскъпнали  с 15 цента, до $41,75 за барел.

Пазарът вероятно ще се колебае заради всякакви новини, предшестващи заседанието на ОПЕК, отбелязват анализаторите. То ще се проведе на 4 декември. На картела се падат около 40 на сто от световното производство на суровината. Сегашната квота за добив е 30 млн. барела на денонощие, но тя се превишава вече 17 месеца поред (през октомври средният добив бе 31,38 млн. б. ).

Според информирани източници, ОПЕК може даже да увеличи квотата до 31 млн. барела на денонощие, поради връщането в организацията на Индонезия.