Цените на петрола слабо се покачват в петък, като завършват с растеж втора поредна седмица. По-рано тази седмица котировките за суровината се вдигнаха до максимални стойности за повече от две години.

Докладът на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван преди ден, показва значително намаляване на запасите от петрол в страната, но неочаквано се увеличават запасите от бензин и дестилати, което се възприема от търговците като сигнал за слабо търсене на петролни продукти.

Очакванията, че търсенето на бензин ще се увеличи със старта на автомобилния сезон в САЩ и ще подкрепи петролния пазар беше един от ключовите двигатели за покачването на цените през последните дни.

"Преработвателната дейност е най-висока от март 2020 г. и заедно със спада на вноса е довела до значително намаляване на запасите от нефт в САЩ", каза анализаторът на ClipperData Мат Смит.

"От друга страна, значително намаляване на търсенето както на бензин, така и на дестилати допринесе за растежа на запасите в рафинериите", цитира думите на експерта MarketWatch.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:16 българско време в петък е 71,37 долара за барел, което е с 0,06 долара по-вече от края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с 0,04 долара - до 71,31 долара за барел.

В същото време юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 68,88 долара за барел, което е с 0,07 долара над крайната цена от четвъртък. Предния ден стойността на тези договори намалява с 0,02 долара - до 68,81 долара за барел.

По-рано тази седмица цените на петрола се покачиха до максимуми за повече от две години, като Brent и WTI спечелиха над 3% от началото на седмицата.

Според Министерството на енергетиката стоковите запаси от суровината в САЩ за седмицата, приключила на 28 май, са намалели с 5,1 милиона барела, запасите от бензин са се увеличили с 1,5 милиона барела, а на дестилатите - с 3,7 милиона барела.

Като цяло пазарът на петрол е "леко надценен и съществува риск от спад на цените" в краткосрочен план, каза Тарик Захир, анализатор в Tyche Capital Advisors.

Индийската икономика, третата по потребление на петрол в света, продължава да бъде силно засегната от пандемията COVID-19, ограничавайки перспективите за растеж на търсенето. В същото време предлагането може да се увеличи по-късно тази година, ако доставките от Иран се увеличат, отбелязва експертът.