Петролните цени в сряда сутринта отново тръгнаха нагоре след резкия им спад вчера на фона нестабилен пазар и несигурност относно перспективите за добива поради несъгласия между участниците в споразумението ОПЕК +.

Към 9,20 часа българско време септемврийските фючърси за сорта Brent се търгуват на лондонския ICE Futures на ниво 74,85 долара за барел, 0,32 долара над цената при приключването на предходната сесия. Във вторник Brent рядко поевтиня с 2,63 долара (3,4%) до 74,53 долара за барел, след като достигна най-високата сесия от 77,84 долара за барел, най-високата от октомври 2018 г.

Августовските фючърси на WTI в същото време поскъпва при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,38 долара , до 73,75 долара за барел. По време на предишната сесия контрактите поевтиняха с 1,79 долара (2,4%), до 73,37 долара за барел, като в хода на търговията котировките се повишиха до максимума от ноември 2014 г. от 76,98 долара за барел.

Във вторник стана ясно, че дискусиите относно възможностите за увеличаване на производството на петрол от ключови участници в сделката на ОПЕК + продължават след отмяната на пълноценна среща на коалиционните министри в понеделник.

Междувременно американската администрация призова OPEC + да намери компромисно решение, което да увеличи производството на петрол от август.

По-рано Русия и Саудитска Арабия се договориха за възможността за увеличаване на добива от ОПЕК + от август на фона на нарастващия недостиг на петрол. Бяха обсъдени няколко варианта, предполагащи увеличение на производството на петрол от август с 400 хил. барела дневно, както и удължаване срока на споразумението, което сега приключва през април 2022 г. на ниво ограничения от 5,8 млн. барела на денонощие до края от 2022 година. Един от основните варианти беше възможността за облекчаване на ограниченията до април (от сегашните 5,8 на 2,2 милиона барела), но с удължаване на сделката до края на 2022 година.

ОАЕ подкрепят увеличаването на производството от август и са готови да се придържат към сделката до април 2022 г., но заявиха, че няма да подкрепят удължаването на споразумението за ограничаване на производството на петрол след април 2022 г., освен ако референтната база на страната за намаляване на добива не е се увеличи от 3,168 на 3,8 милиона барела на денонощие.

Тъй като търсенето на петрол се очаква да нарасне значително през следващите месеци, търговците са загрижени, че запазването на квотите на сегашните нива може допълнително да дисбалансира търсенето и предлагането на световния петролен пазар, пише S&P Global Platts.

"Нарастват страховете, че липсата на единство между участниците в пакта ще доведе до намаляване на стабилността на петролния пазар", казват анализатори от ANZ.