Цените на референтните световни марки петрол леко се покачват в четвъртък сутринта след резкия им срив предишния ден. Борсовите котировки на суровината паднаха до най-ниски нива от януари насам поради опасения от намаляване на глобалното търсене на гориво.

Към 9:12 часа българско време стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е $88,53 за барел, което е с $0,54 по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поевтиняха с $4,83 (5,2%) до $88 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент е 82,52 долара за барел, което е с 0,58 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. До затварянето на пазара предишния ден котировките за на тези контракти паднаха с $4,94 (5,7%) до $81,94 за барел.

Петролът Brent приключиха предишната сесия на ценово дъно от 24 януари, а WTI - на най-ниското си ниво от 11 януари, отбелязва Dow Jones Market Data.

Този рязък спад беше причинен от страховете от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и данните за намаляване на вноса на петрол в Китай.

"Виждаме каква е комбинацията от долар, който се засили до 20-годишен връх, политиката на Китай за нулева толерантност към коронавирус в Китай, почти гарантирана рецесия в Европа през зимата и нарастващата вероятност от глобална рецесия", каза един старши пазарен анализатор в DTN Troy Vincent.

Междувременно Администрацията за енергийна информация към Министерството на енергетиката на САЩ (EIA) повиши месечната си прогноза за потреблението на петрол и течни въглеводороди (HLH) в света през 2022 г. със 100 хиляди барела на ден. Сега EIA очаква глобалното търсене да бъде 99,53 милиона барела на денонощие, което е с 2,1 милиона барела на ден повече от 2021 година.

Агенцията също леко коригира прогнозата си за търсенето на петрол за 2023 г. Според EIA потреблението ще нарасне до 101,5 милиона барела на ден вместо 101,49 милиона барела на ден, очаквани месец по-рано.