Петролните цени рязко падат в понеделник заради новините за отрития нов, силно заразен, щам на коронавируса във Великобритания. Анализаторите се опасяват, че това ще доведе до нови блокировки и ще забави икономическото възстановяване, което ще повлияе на търсенето на енергийните суровини.

Февруарските фючърсите за сорта Brent днес сутринта (9,30 българско време) на лондонската борса ICE Futures се сриват с 1,8 долара (3,43%) до 50,46 долара за барел. В петък Brent поскъпна с 0,76 долара (1,5%) - до 52,26 долара за барел, което беше най-високо ценово ниво от 26 февруари.

В същото време януарските фючърси за американските WTI са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 1,69 долара (3,44%) - 47,41 долара за барел. Януарските контракти изтичат след затварянето на пазара в понеделник. В петък тези фючърсите се повишиха с 0,74 долара (1,5%) до 49,1 долара за барел, най-високото от 25 февруари.

Цените на Brent и WTI в крайна сметка отгмчетоха покачване за седмата поредна седмица, най-дългият период на непрекъснат растеж от октомври 2010 г., според данни на MarketWatch.

От 20 декември британските власти въведоха твърда блокировка в Лондон и почти в цялата югоизточна Англия поради нов тип коронавирусна инфекция. Редица европейски и други държави започнаха да ограничават транспортните връзки до острова.

През последните няколко седмици пазарът беше подкрепен от новините за успешно развитие на ваксините срещу COVID-19, както и очакванията за скорошно приемане от американските власти на нов антикризисен пакет.

През уикенда Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на ваксината, разработена от Moderna. Преди това регулаторът разреши използването на ваксина от Pfizer и немската BioNTech SE. United Parcel Service и FedEx Corp. вече започнаха да доставят ваксината Moderna на потребителите, съобщават американските медии.

"Много инвеститорски пари дойдоха на петролния пазар, привлечени от положителните перспективи за икономиката за 2021 г.", каза Уорън Патерсън, който отговаря за стратегията за стоковите пазари в ING Groep NV, пред Bloomberg. Но сега, когато наблюдаваме мутация на вируса, някои от спекулативните инвеститори ще станат много по-предпазливи."