Цената на петрола вероятно ще падне на много под сегашните нива, според Боб Макнали, който беше съветник по енергетиката на един от бившите президенти на САЩ Джордж Буш.

Петролната "бъркотия" започна в понеделник, като се понижи с над 20% вследствие на отказа на Русия за съкращаването на производството, който ОПЕК предложи. Русия отказа да намали продукцията миналата седмица, а Саудитска Арабия обяви в събота, че ще предложи отстъпки от официалните си продажни цени през април. Кралството, фактически лидер на ОПЕК, планира да повиши производството, заедно с Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Въпреки пазарните сътресения, Саудитска Арабия няма да съкрати едностранно производството на петрол, заяви Макнали, основател на консултантската агенция в областта на петрола Rapidan Energy Group. "Цените на петрола става все по-ниски", каза Макнали. "Всеки има точка на болка и ние ще я тестваме сега. Тук са замесени национален престиж, чест и политическата власт."

Страните от ОПЕК търпят загуби от $500 милиона на ден, след срива на цените на петрола

Страните от ОПЕК търпят загуби от $500 милиона на ден, след срива на цените на петрола

Русия: Оставаме конкурентоспособни

Цените на петрола ще паднат, докато Саудитска Арабия или Русия не стигнат до точката си на болка в политическо и финансово отношение, или докато Северна Америка не съкрати значително производството, казва Макнали. Той не се ангажира с прогноза за цена. 

Сортът Brent се търгуваше за около 34,45 долара за барел в четвъртък на , докато тези в Западен Тексас в САЩ бяха около 31,66 долара за барел. И двете бяха над 40 долара за барел миналата седмица.

"Това, което е още по-вредно и по-опасно за цените на суровия петрол и акциите, отколкото всичко, което сме виждали, е скокът в предлагането. Шокът от доставките съвпада с истински катастрофален срив на търсенето", каза Макнали. Преди да се разпаднат разговорите между ОПЕК и държавите от ОПЕK +, цените на петрола вече бяха под натиск от търговския спор между САЩ и Китай, както и избухването на коронавирусната епидемия.

Защо сривът на цените на петрола е по-опасен за пазарите, отколкото коронавируса?

Защо сривът на цените на петрола е по-опасен за пазарите, отколкото коронавируса?

Брент се срина с 18,7%, за да стигне до 36,8 долара за барел

Тъй като американската шистова промишленост е под обсада от нефтената индустрия, САЩ вероятно ще заемат по-строга позиция с Русия, за да върнат страната в разговор със Саудитска Арабия, заяви Макнали. Това може да означава по-строги санкции срещу руската държавна петролна компания Rosneft, за да върне руския президент Владимир Путин на масата за преговори.