Цените на петрола спадат в петък, след като достигнаха шестседмични върхове ден по-рано. Днешното понижение идва на фона на слабите икономически данни от Китай и продължаващите опасения относно пандемията на коронавируса във водещите страни в света.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futuresкъм 9,20 часа българско време се търгуват по 68,14 долара за барел, което е с 0,42 долара под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $1,29 (1,9%) - до $ 68,56 за барел.

Цената на юнските фючърсни договори за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 64,56 долара за барел, което е с 0,45 долара под нивото при закриване на търговията в четвъртък. Вчера стойността на тези контракти се увеличи с $ 1,15 (1,8%) до $ 65,01 за барел

Повишаването на цените в четвъртък беше улеснено от признаци на повишено търсене на петрол в Китай, Европа и САЩ. Известна подкрепа за пазара оказва и статистиката от САЩ, която показва уверено икономическо възстановяване. БВП на САЩ се е увеличил с 6,4% през първото тримесечие на 2021 г. на годишна база, показват предварителните данни на Министерството на търговията на САЩ.

"По-слабите от очакваните данни за PMI за производствения сектор на Китай са оказали отрицателно въздействие върху настроенията", заяви днес стратегът на DailyFX Маргарет Йънг, цитирана от S&P Global Platt.

Подновеният ръст на коронавирусните инфекции на ключови пазари, особено в Индия, също принуждава инвеститорите да бъдат предпазливи, каза Йънг. Индия, която е третият по големина вносител на петрол, е имала рекордните 379 308 случая на COVID-19 на 28 април, според американския университет "Джон Хопкинс".

Натискът върху пазара идва и от опасенията за влошаване на епидемиологичните условия в други големи страни, включително Япония и Бразилия, твърдят анализатори от ANZ, отбелязвайки възможно по-слабо търсене и в двете страни на фона на ръста заразени и нови ограничения.