Цените на петрола продължават да растат в четвъртък, поради оптимизма, че Китай може да предприеме необходимите мерки за смекчаване на отрицателните ефекти от коронавирусната епидемия върху глобалната икономика и съответно търсенето на суровината.

Днес сутринта априлските фючърси за сорта Brent поскъпнаха в Лондон с $0,25 долара, до 59,37 долара за барел. В сряда цената на тези контракти се повиши с $1,37 (2,37%), до 59,12 долара за барел.

Мартенските фючърси за американския WTI в електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) поскъпват с $ 0,25, до $53,54 за барел. През предишната сесия WTI поскъпна с €1,24 долара, до $ 53,29 за барел.

В четвъртък Народната банка на Китай понижи годишния основен лихвен процент по бенчмарковия си кредит (loan prime rate, LPR) до 4,05% от 4,15% през януари. Лихвата по петгодишният кредит намален от 4.8% на 4.75% годишно.

По-ниските проценти, които би трябвало да улеснят финансирането на китайските компании, са само част от мерките за смекчаване на отрицателните ефекти от разпространението на коронавирус. Съобщено бе, че Пекин обмисля и други инструменти за подпомагане на икономиката, включително директни парични инжекции и транзакции за сливания за съживяване на авиокомпанията.

"Наблюдавахме значителен спад на търсенето на петрол и ще отнеме време да се справим с тази ситуация и да върнем търсенето към растеж", каза за Bloomberg анализаторът на JTD Energy Services Джон Дрискол. Мерките, предприети от Китай, са доста разумни, но е трудно да се каже дали те могат да докарат цените на петрола до значително увеличение."

Пазарът на петрол беше подкрепен през последните дни от сигнали за възможно ограничаване на доставките от Либия, както и информация за въвеждането на санкции срещу швейцарската търговска структура на Роснефт - Rosneft Trading SA. Санкции бяха наложени за операции във Венецуела, включително доставката на венецуелски петрол за Западна Африка и Азия в периода от август 2019 г. до януари 2020 г.