Петролът продължава да поскъпва в четвъртък на фона на рязък спад в производството на САЩ поради силни студове.

Европейският еталонен сорт Brent затвори търговията в сряда над 65 долара за барел за първи път от 21 януари 2020 г., когато пандемията от COVID-19 все още не е започнала.

Силните студове засегнаха не само Тексас, но и няколко други щати, причинявайки прекъсване на електрозахранването, което доведе до спиране на редица големи нефтопреработвателни заводи, както и намаляване на добива на петрол и природен газ.

Обемът на производството в САЩ е спаднал с почти 40%, според Bloomberg, позовавайки се на оценки на търговци на петрол и представители на тази индустрия.

Цената на априлските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 8 часа българско време бе 65,21 долара за барел, което е с 0,87 долара по-вече от края на предходната сесия. В резултат на търговията на 17 февруари тези договори нараснаха с 0,99 долара (1,6%) - до 64,34 долара за барел.

Мартенските фючърси за американския петрол WTI за март при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 61,81 долара за барел, което е с 0,67 долара над нивото при затваряне на пазара в сряда . Ден по-рано тези договори поскъпнаха с 1,09 долара (1,8%) - до 61,14 долара за барел.

Спадът в производството в САЩ възлиза на повече от 4 милиона барела на денонощие.. В същото време търсенето на бензин е намаляло, тъй като поради силните студове много американци са принудени да избягват пътуването с кола.

"Смразяващото време в САЩ е " перфектната буря "за петролния пазар, но вероятно не е единственият катализатор за покачването на цените до настоящите върхове", казва икономистът от Oversea-Chinese Banking Corp. Хауи Лий. Подкрепа за котировките също така оказват ограниченията в добива на Саудитска Арабия и бързото съкращаване на запасите от енергоресурси в САЩ."

В същото време Dow Jones, цитира представители на властите в Саудитска Арабия, според които страната планира да увеличи производството през следващите месеци.

В началото на януари Саудитска Арабия доброволно се ангажира да намали добива на петрол с 1 милион барела на ден през февруари-март, за да подкрепи цените. Сега, след като петролът се търгува на максимума от повече от година, Рияд е на път да се откаже от тези съкращения и възнамерява да го обяви по време на срещата на ОПЕК следващия месец, твърдят източниците на изданието от саудитското правителство.

Според тях увеличаването на производството ще стане едва през април, при положение, че страната вече се е ангажирала да го намали до края на март.