Цените на петрола падат в четвъртък сутринта поради нарастващия оптимизъм, че САЩ и Иран скоро ще могат да сключат споразумение, което да върне иранския петрол на световния пазар.

Главният преговарящ на Техеран Али Багери Кани написа в Туитър ден преди това, че страните са "по-близо от всякога до споразумение" в преговорите за иранската ядрена програма.

Иран също подготвя почвата в Азия за официално завръщане на петролния пазар, според Bloomberg, представители на държавната National Iranian Oil Co. проведе среща с южнокорейските рафинерии за обсъждане на възможни доставки.

"Положителното движение в преговорите между САЩ и Иран донякъде успокоява петролния пазар. Въпреки че все още няма споразумение, цените се понижават на фона на новините за напредъка в преговорите и очакванията, че това ще позволи да се върне на пазара петрол в обеми до 900 000 барела на ден до декември", каза Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент на Rystad Energy.

Цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време в четвъртък е $93,64 за барел , което е с $1,17 по-малко от закриването на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с $1,53 (1,6%) до $94,81 за барел.

Мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 92,59 долара за барел, което е с 1,06 долара по-ниско от крайната цена на предходната сесия. В сряда цената на тези контракти се увеличи с 1,59 долара (1,7%) до 93,66 долара за барел.

В сряда цените на петрола се повишиха на фона на продължаващите опасения на Запад относно възможна ескалация на конфликта около Украйна, въпреки данните на Министерството на енергетиката на САЩ, които показаха неочаквано увеличение на запасите в САЩ.

Стоковите резерви от суровината през седмицата, приключила на 11 февруари, са се повишиха с 1,12 милиона барела, докато анализаторите очакваха средно намаление на запасите с 2,17 милиона барела.