Цените на петрола се понижават във вторник сутринта, след като се повишиха предишния ден.

Петролният пазар от началото на 2023 г. продължава да варира в тесен ценови диапазон - около 11 долара за барел. От една страна, това се подкрепя от очакванията за увеличаване на търсенето в Китай след премахването на карантинните ограничения и опасенията от намаляване на предлагането поради намаляване на производството от Русия.

От друга страна, пазарът се опасява от отслабването на икономиката на САЩ на фона на затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв, отбелязва Bloomberg.

Цената на априлските фючърси за петрола Brent на лондонската борса към 9:15 часа българско време е 83,01 долара за барел, което е с 1,06 долара по-ниско от затварянето на предишната сесия. В понеделник тези договори поскъпнаха с $1,07 (1,3%) до $84,07 за барел.

В същото време априлските фючърсите за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с 0,68 долара по-малко -по $75,67 за барел. В понеделник основната търговия на NYMEX не се проведе поради празник в САЩ (Ден на президента).

Мартенските контракти за WTI, които изтичат в края на сесията във вторник, са стабилни при цена от 76,34 долара за барел.

Важно събитие от тази седмица е публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв, на което основният лихвен процент беше повишен с 25 базисни пункта.

"Всички ястребови сигнали в протокола от заседанието на Фед ще бъдат катализатор за по-ниски цени на петрола", каза анализатор в IG Asia Pte Ltd. Да Джун Ронг. Пазарът, каза той, прави опити да тръгне нагоре на фона на подобряване на перспективите за предлагане, което е свързано с възстановяването на китайската икономика.

Освен това експертите виждат сигнали за повишено търсене в Индия: натоварването на рафинериите в страната през януари се повиши до най-високото ниво от пет години, отбелязва Bloomberg.