Цените на петрола се повишават във вторник на фона на нарастващия оптимизъм относно разработването на ваксина срещу коронавирусната инфекция.

През изтеклия август Brent поскъпна с 4.6%, WTI - с 5.8%, като северноморският еталон приключи пети пореден месец на растеж, а американският - четвърти.

Фокусът на пазара е върху данните за състоянието на запасите от суровината в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица. Експертите, интервюирани от Bloomberg, прогнозират средно намаляване на петролните запаси за шеста поредна седмица - с около 2 милиона барела.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е 45,78 долара за барел, което е с 0,50 долара (1,10%) по-високо от тази в края на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник, 31 август, тези контракти поевтиняха с 0,56 долара (1,2%).

Фючърсите за американския суров петрол WTI за октомври при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент поскъпнаха с $0,44 (1,03%) - до $43,05 за барел. В понеделник стойността на тези договори се покачи с $0,36 (0,8%).

Въпреки че пазарът на петрол приключи август на положителна територия, WTI не успя да се утвърди над 43 долара за барел поради продължаващото нарастване на заразените с COVID-19 в световен мащаб.

Пазарът реагира положително на всякакви сигнали относно разработването на ваксина срещу коронавирусна инфекция , тъй като икономическата активност и съответно търсенето на петрол в много страни продължава да бъде повлияно от пандемията. Британската AstraZeneca преди това обяви, че е започнала мащабни клинични изпитвания на ваксината в САЩ върху хора.

Пазарът е в изчаквателна позиция, каза Даниел Хайнс, анализатор по суровини в Australia & New Zealand Banking Group .. Доколкото някои индикатори показват забавяне на темповете на възстановяване на търсенето и увеличено предлагане на петрол, в близките два месеца е възможно да видим и понизителен тренд на петролния пазар."