Цените на петрола на световните еталонни марки се покачват в четвъртък, задържайки се близо до максимуми от пет месеца; търговците следят новините за урагана "Лаура".

Октомври фючърсите за сорта Brent днес сутринта поскъпнаха на борсата в ICE Futures Лондон с 0,15 долара, до $45,79 за барел. Стойността на тези контракти спадна с $0,22 (0,5%) в сряда.

Аналогичните контракти за американския петрол WTI в същото време се покачват на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,03 долара, до 43,42 долара за барел. В предишната сесия те поскъпнаха нарасна с 0,04 долара (0,09%).

Ураганът се засили в сряда и вече е от четвърта категория,. Американските петролни и газови компании в Мексиканския залив бяха принудени да преустановят близо 90% от производствените си мощности, пише Trading Economics.

Цените на петрола бяха подкрепени вчера от данните за търговските запаси в САЩ.

Запасите от суров петрол в страната миналата седмица са намалели с 4,69 милиона барела до обем от 507,76 милиона барела, съобщиха от енергийното министерство. Запасите от бензин намаляват с 4,58 милиона барела и възлизат на 239,18 милиона барела, а дестилатите се увеличават с 1,39 милиона барела до 179,2 милиона барела.

Експертите, интервюирани от Bloomberg, очакваха намаляване на запасите от петрол с 2,59 милиона барела, спад на запасите от бензин с 1,75 милиона барела и спад на запасите на дестилат с 50 хиляди барела.

Данните на Американския институт за петрол (API) по-рано показват, че запасите от нефт в САЩ са паднали 4,52 милиона барела миналата седмица.

Междувременно притесненията за увеличаване на броя на коронавирусните заразени в света и случаите на повторна инфекция ограничават растежа на цените поради икономическите ограничения и свитото търсене на суровината.