Цените на петрола във вторник отново се понижават след вчерашното им покачване.  Опасенията за връщането на ограничителните мерки в редица държави поради подновеното увеличение на коронавирусната инфекция доминират пазара.

Съобщава се за нови огнища на COVID-19 в различни региони на света - от Япония до Иран и Австралия, а в САЩ броят на заразените след избухването на пандемията е надхвърлил 3 милиона души. Редица американски щати, включително Калифорния, Флорида и Тексас, бяха принудени да върнат някои от отменените преди това ограничителни мерки.

Експертите се опасяват, че темпът на възстановяване на глобалното търсене на петрол ще бъде по-слаб от очакваното поради необходимостта от удължаване на срока за ограничителни мерки или отмяна на предишни облекчения.

"Ентусиазмът на пазара, който видяхме след премахването на карантинните ограничения, започна да отслабва на фона на частичното им завръщане поради нов скок на COVID-19", казва Джефри Халей, азиатско-тихоокеански пазарен анализатор в Oanda.

Потреблението на бензин в Съединените щати през трите дни на празника на Деня на независимостта тази година е било 22% по-малко в сравнение с година по-рано, според GasBuddy.

Данните за запасите от бензин в САЩ ще покажат ръст с 1 милион барела миналата седмица, прогнозират експерти, анкетирани от Bloomberg. А запасите от суров петрол се очаква да намалеят с 3 милиона барела.

Цената на септемврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта е 42,82 долара за барел, което е с 0,28 долара (0,65%) по-ниско от затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контаркти се повишиха с $ 0,3 (0,7%).

Фючърсите на американския еталон WTI за август при електронна търговия на Нюйоркската сткова борса (NYMEX) в същото време спаднаха с $0,29 (0,71%) до $40,34 за барел. В понеделник тяхната цена се увеличи с 0,36 долара (0,9%).