Цените на референтните световни марки петрол спаднаха по време на търговията в петък поради повишените опасения от увеличаване на броя на коронавирусните инфекции в САЩ.

Междувременно котировките могат да покажат ръст за четвърта поредна седмица на фона на положителни новини за ваксините срещу К-19, евентуално отлагане на планираното увеличение на производството на OPEC + през януари и началото на прехвърлянето на властта към новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, пише Trading Economics.

Януарските фючърси заа сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,20 ч. българско време ) се търгуват по 47,73 долара за барел, което е с 0,07 долара под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с 0,81 долара (1,7%) - до 47,80 долара за барел.

Цената на аналогичните фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 44,88 долара за барел, което е 0,40 под нивото от края на вчерашна сесия. Основната търговия на NYMEX беше затворена в четвъртък поради Деня на благодарността.

"Пазарът е предпазлив по отношение на развитието на пандемията в САЩ. Виждаме много инфекции, но не се предприемат никакви действия", каза Дейвид Ленъкс, стокови анализатор в Fat Prophets, цитиран от S&P Global Platts.

Цените също показват определена волатилност преди срещата на министрите на страните, участнички в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК + на 1 декември.

"Мисля, че те ще удължат настоящите ограничения върху производството, тъй като икономическата ситуация остава трудна, но няма да е лесно решение и ще има много спорове по време на срещата", каза Ленъкс.