Минималната заплата в Турция ще бъде увеличена с 50 процента от 2022 г. — отчаян опит на властите в южната ни съседка да компенсират ширещата се инфлация, причинена от неортодоксалните икономически виждания на президента Ердоган.

Месечната минимална заплата ще бъде 4 250 лири (470 лева) от 2 826 лири тази година. В началото на 2021 г. тази сума се равняваше на над 650 лева, но днес е около 310 лева.

Над 40 процента от турците получават минималната заплата, според официални данни.

Повишението може да подхрани още повече инфлацията, а икономисти предупреждават, че има потенциала и да увеличи безработицата.

През ноември потребителските цени отбелязаха 21,3 процента ръст на годишна база, а храните поскъпват с 27,1 процента. От началото на годината лирата загуби повече от половината си стойност спрямо американския долар.

В четвъртък турската валута записа ново дъно, след като централната банка отново намали лихвите. Тя падна с още над пет процента до 15,6593 за долар. Сравнително добрата новина е, че централната банка заяви, че повече няма да намалява лихвите, които вече са 7 пр. п. под инфлацията.

Икономическата наука подсказва, че в ситуацията, в която Турция се намира, централната банка трябва да повиши лихвите, а не да ги намалява. Президентът Ердоган обаче смята (погрешно), че високите лихви носят и висока инфлация — и уволнява всеки гуверньор, който не е съгласен с него.