Глобалните цени на алуминия започнаха да се променят в кратки периоди от време, което може да предполага по-нататъшни спадове в стойността. Обръщане на възходяща тенденция обаче не може да се случи, докато алуминият не установи ясна минимална цена.

Въздействието на китайската политика за "нулев Ковид" значително намали цените на алуминия. Като най-големият производител и потребител на стоки, Китай оказаха силно въздействие върху сектора на металите.

Например цените на алуминия и медта на лондонската борса за метали LME отчетоха съответно 13,69% и 4,96% спад на месечна база от март до април. Сред причините за това бяха и продължаващите блокирания в Шанхай, които доведоха до значително свиване на производството и потребителското търсене.

Според митническата администрация вносът на алуминий в Китай е намалял с 4,6% на годишна база през март. Това е тенденция, която се очаква да продължи, докато продължават ограниченията и локдауните, свързани с ковид.

Междувременно войната в Украйна продължава. Наскоро Европейската комисия предложи шести пакет от санкции срещу Москва. Европа планира пълно ембарго на руския петрол до края на 2022 г. Междувременно САЩ имат забрана за внос на руски петрол, LNG и въглища от март.

Все пак някои държави-членки на ЕС остават разделени относно строгостта и продължителността на санкциите, най-вече заради зависимостта им от доставки на руски газ и на петрол. В крайна сметка Русия е вторият по големина износител на суров петрол в света (след Саудитска Арабия), като отговаря за около 27% от целия внос на петрол в ЕС през 2021 г.

Проблемите на енергийните пазари могат да повишат цените на алуминия. Те са особено чувствителни към колебанията на енергийните пазари. Енергията представлява приблизително една трета от вложените разходи за метала. Тенденциите в цените на алуминия често отразяват тези на суровия петрол. И двата индекса се повишиха драстично след руската инвазия в Украйна в края на февруари.

Енергийната криза в Европа, която дойде преди началото на войната, доведе до спиране на производството на алуминий в целия континент. Сега натискът върху цените на алуминия ще се увеличи още повече ако ЕС продължи с последния си кръг от намислените санкции.

Локдауните в Китай временно намалиха търсенето на страната както за петрол, така и за метали като алуминий. Според Главната митническа администрация вносът на суров петрол в Китай е намалял с 14% на годишна база през март. Може би вносът ще се възстанови след като последната вълна от COVID отшуми и ограниченията бъдат премахнати.

Възстановяването на търсенето на петрол и алуминий от Китай и липсата на руски енергийни доставки за ЕС, може да доведат до спад на цените на алуминия. Но колко бързо фактори ще се отразят на пазара, остава да видим.