Унгарското правителство ще поиска от ЕС допълнителна отстрочка от прилагането на санкциите срещу Русия, за да може държавната петролна компания MOL да изнася към Чехия продукти, произведени от руски нефт през подразделението си Slovnaft, съобщава "Ройтерс".

Контекст: MOL има рафинерии в Унгария и Словакия, които са зависими от южното отклонение на нефтопровода "Дружба". Словакия е особено зависима от руския внос, но планира да намали неговия дял през тази година.

Сърбия и Унгария строят тръба за руски нефт за €100 млн.

Сърбия и Унгария строят тръба за руски нефт за €100 млн.

Споразумението между Белград и Будапеща се очаква през юни

Детайли: Унгарският външен министър Петер Сиарто обясни пред журналисти след среща със словашкия си колега, че на словашката рафинерия на MOL - Slovnaft, ще ѝ трябва още около година, за да може да работи с неруски петрол.

Според шефа на петролната компания Золт Хернади нужната инвестиция е в размер на между 500 и 700 млн. евро. Резултатът от нея обаче ще е налице едва към края на 2025 г.

Каква е средната цена на руския петрол за юни

Каква е средната цена на руския петрол за юни

За полугодието е дори по-ниска

Какво предстои: През миналата година едва 5% от петрола, използван от Slovnaft е бил неруски, но до края на 2023 г. този дял трябва да нарасне до 30-35%, посочи висшият мениджър по-рано през тази година.

Нов старт в обратна посока за нефтопровода между Бургас и Александруполис

Защо България отново мисли за нефтопровод между Бургас и Александруполис

Целта на проекта - да замени руските доставки на петрол по море

От друга страна: България също притежава рафинерия, която работи с руска суровина - "Лукойл Нефтохим" край Бургас. Тя също е обект на дерогация и използва доставки от Русия. Това трябва да приключи до края на 2024 г. и затова вече се работи по различни алтернативни варианти за нейното снабдяване. Сред тях е нов нефтопровод до пристанището в Александруполис.