Французите, италианците и холандците вече не го правят. Само белгийците (и люксембургците) все още има закон за задължително увеличение на заплатите при повишение на потребителските цени. И правилото се превръща в причина за разгорещени национални дебати в момент, в който разходите на домакинствата в Европа растат значително, пише POLITICO.

Икономистите в Европейския съюз следят внимателно дали повишените цени на храните и енергията ще донесат по-високи заплати и дългосрочна инфлация. Засега подобна тенденция не се отчита — въпреки драстично увеличените разходи на домакинствата. Надеждата е, че цените на енергийните продукти ще намалеят и Европа ще избегне значителна и продължителна инфлация.

В Белгия обаче нямат лукса да седят и да чакат да видят как ще се развие ситуацията.

Сложната социална система на страната гласи, че по-високите цени автоматично водят до по-високи заплати. Ако потребителските цени достигнат определено ниво, държавните служители, пенсионерите и безработните започват да получават с 2 процента повече. Доходите им вече бяха увеличени два пъти с по 2 процента миналата година, като се очаква през февруари да има ново повишение. Задължение да повишава заплатите има и частният сектор, но там правилата се различават в различните индустрии.

Белгийският бизнес и работодателските групи призовават тези правила да бъдат временно замразени, тъй като се опасяват, че повишените разходи за труд ще натежат твърде много над компаниите, които се опитват да се възстановят от пандемията. И ще намалят тяхната конкурентоспособност като износители.

Политиците обаче са зарили главата си в пясъка.Премиерът Александер Де Кро е сред тези, които се опитват да избягат от дебата. "Моментът е много турбулентен заради променящите се цени на енергията и проблемите в доставните вериги", каза той миналата седмица. И допълни, че дискусии за промяна на системата може да има на по-късен етап, ако има подкрепа.Подобно отношение ядосва Питер Тимерманс, директор на федерацията на белгийския бизнес. "Настоящото правителство се страхува", казва той. Прогнозата ми е, че ще се ударим в стената.

"Това е много опасно за Белгия, ние сме експортна икономика. Богатството ни зависи от възможността да изнасяме. Ако продуктите ни станат по-скъпи от тези от останалите съседни страни, клиентите ще отидат другаде", категоричен е той.

През декември инфлацията е Белгия достигна 5,7 процента спрямо година по-рано — най-високото ниво от 2008 г. насам и над средното за еврозоната. Почти един милион души в страната с население 11,6 милиона изпитват затруднение да платят сметките си за електроенергия, а производителите предупреждават, че им се налага да спират работа заради високите цени на природния газ. Безработицата е 6,6 процента през третото тримесечие на 2021 г. — почти без промяна спрямо предходните 12 месеца.

Промяна на системата — или пропускане на едно увеличение заради извънредните обстоятелства, както настоява бизнесът — означава страната да влезе в политически капан. Автоматичното увеличение на заплатите се смята за "свещена крава" що се отнася до запазване на социалната стабилност. На всичкото отгоре белгийското правителство представлява деликатна коалиция от седем партии — леви и десни.

Защитниците на системата смятат, че бизнесът ще бъде компенсиран за повишението, тъй като то ще доведе до запазване на нивото на потребление. Но експерти признават, че ако инфлацията в Белгия се задържи над средните нива в еврозоната, конкурентоспособността на компаниите ще намалее.

Има и друг риск: ако бизнесите прехвърлят увеличените разходи върху цените на продуктите си, това ще доведе до още по-висока инфлация, а оттам и искания за по-високи заплати — иначе казано спирала.